Učitelj

1

топчидерске, љубичевске или добричевске економије 2000 хиљаде ненакалемљених младица, што је г. министар одобрио и наредио топчидерској економији, те је збору морала 500 крушака, 500 јабука и 1000 шљива. Збор је тиме добио нову снагу за рад, видевши, да на све стране добија. помоћи и потпоре, па и од највишега тела, које се брине о земаљској привреди. Те исте голине збор је и сам набавио семе од крушака и коштице од вишања трешања и кајсија и посејао; тако је већ 1891 имао младица за калемлење.

У овој је години збор набавио и стручно лице, коме је пла10. динара месечно, да — осим својега посла — накалеми баштенске младице и да се брине за прашење расаднице и псткресивање младица. У овоме су га потпомагали и чланови зборски. Сваки [е по могућству и способности вршио калемљење у башти и настојавао, да се увек на време опраши, да не би коров младице угушио и калемљење у напредовању помео. У овој је години збор већ имао у башти до 5000 младица које калемљених које добивених а које из семена и коштица произведених. Од њих су накалемљене све оне, које су биле засађене у првој години, те одрасле и биле добре за калемљење. То је у главноме рад у воћарској расадници друге године а сад да видимо, шта је рађено у почетку текуће —1891! — године.

Још при крају 1890 године обрати се збор министарству народне привреде и молио га је: 1., да се збору из љубичевске економије изда 100 комада благородних воћних расадница, одакле би се могли сећи калеми, 2., да му се изда семе од америчке лозе, 3. да му се изда. 100 динара новчане помоћи из буџета одређенога на унапређење земљорадње; п 4. да препоручи управнику љубичевске економије, да у свему збору буде на руци при подизању воћарске расаднице. Министарство народне привреде радо се овој молби одазвало, пи збор је добио 100 комада благородних младица, и потпору љубичевске економије, која нас је ревносно у овоме помагала, а семене од америчке лозе није било ни при којој државној расадници, за то га збор није ни добио. Исто је тако збор доцније добио и 100 динара новчане помоћи, кад је се у Скуши"тини решио државни буџет.

Плаћајући баштована у 1890 години, плативши кирију прве водиле и купивши алате за рад, збор је се био истрошио, за то је узајмио 100 дивара им од Главнога Одборе Учитељскога удружења с тим, да их врати чим новаца буде имао.

"У почетку текуће године збор је калемио 360 комада крушака, _ јабука, кајсија и трешања, па је тако калемљено одмах посадио а остатак калемише се на лист у мају месецу. Време је највиш