Učitelj

5.

БА

ресавских школа, који ће околини служити као угледни воћњаци,“ ч одакле би она могла да узима налем-гранчице за облагорођавање воћђака у својим вртовима.

Правила воћарске расаднице. | збора ресавекнх учитеља,

Члап !., Збор учитеља Ресавских, увиђајући, да према приликама у којима се школе налазе. учитељима је с успехом могуће · ву сад радити само на »Воћарству« као једној грани Пољске При_вреде, а знајући, да је воћарство у Ресави скоро са свим занемарено, одлучис је, да, поред свога главног задалка, који му је друштвеним правилима преписан, ради, према својим силима, још и на унапређењу зоћарства, као врло важне и корчсне гране наше Народне Привреде.

Чл. 2), Да би се лакше постигао обележени задатак, збор овај подиже У Свилајинцу о својем трошку „Воћарску Расадницу«

Члан; 3). Сви чланови овога збора «бвезују се научити да калеме бар ппјобичнијим начинима, како би били у стању обучити своје ђаке тој корисној вештини, и како би се радо у пеговању воћарства показао успешнији и продуктивнији.

Члан 4). Ради правилнијег извођења, самога задатка збор овај "стајаће у свем са Друштвом Пољске Привреде у Београду и разуна на његову потпору у овом предузећу.

Члан 5). Сав трошак око подизања и одржавање ове воћарске расаднице пада на терет члановима овога збора, у колико га зборска каса а доцније и сама расадница не би могла подмиришти, У то име почетком сваке школске године направиће се предрачун "трошка, који би могао бити довољан 33 одржавање расаднице у току једне године.

Члан 6). У почетку сваке школске године збор из своје средине бира једно лице за уцравитеља расаднице. Његове су дужности ове: 5

а). да ради и рукује расадницом у већ започетом правцу ;

"6: Да се стара о радној снази, која је потребна за обделавање у расадннци 2 такође и о воћарским " справама, алатима и. другим потребама; | | | в). Да у своје време засева семе од воћака; да прибира и засађује дивљаке пи шипкове џ све да облагорођава;.

- г). Да у своје време распродаје облагорођене младице, по.

цени коју збор буде одредио и о томе рачун да води;

,