Učitelj

318 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Крета Божовић: Ми видимо, да на скушштину долази већином врло мали број чланова, а томе је узрок даљина, која је скопчана с трошковима, за то треба тражити средину.

Цвета Шавловићка, врло добро је казао наш један гост да, учитељи воле да иду на скупштину, као на неку литију. Да би се имало од скупштиве, и друге користи ето у Параћину има Фабрика, па би је сваки могао видети. –— Предлажем Параћин тим пре, што је ту средина. (Вичу: Да се реши !)

Подпреседник стави на гласање и поименичним гласања скупштина апсолутном већином гласова изабра Шабац.

С овим је састанак закључен.

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА.

Тита њЊА

КОЈА ЋЕ СЕ РАСПРАВЉАТИ НА ИДУЋОЈ — ДЕВЕТОЈ УЧИТЕЉСКОЈ СКУШТИНИ.

Главни Одбор при истицању питања, која ће се расправљати на деветој учитељској скупштини, решио је да умоли г. министра просвете, да и он истакне које питање, о ком би желео чути мишљење учитељске скупштине. Г. министар се одазвао тој жељи и упутио је Гл. Одбору овако писмо:

Тосподину Председнику Главнога Одбора Учитељскога Удружења,

Господите,

Врло ми је пријатно одазвати се жељи Главнога Одбора Учитељскога Удружења.

Питања, о којима бих желео да се поред својих других послова бави овогодишња учитељска скупштина, јесу ова:

1. Шта се може учинити за утврђење и унапређење изученога у основној школи код оних њених ученина који не продуже школовање 7 ;

2. Шта се може учинити за раширење писмености тамо где се, с којих год разлога, не може отворити редовна основна школа

Ја ћу очекивати од учитеља основне школе да они удоже што више труда и одушевљења у проучавање и расправу ових важних питања, која, као што Вам је познато, покрећу мисли 6