Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА 321

Главни Одбор решио је:

Пошто г. Коста тражи, да му Гл. Одбор одмах изда хонорар, за оба дела без оцене референата, што је противно правнлима; пошто по правилима, сваки се рад даје на оцену референтима а хонорар одређује скушштина, и пошто г. Коста то не може да чека, решено је: да му се дела не могу примити.

1:

Председник предлаже да се изберу повереници, који ће овде у Београду радити на прикупљању чланова утемељача.

Главни Одбор, усвојио је предлог председников, и изабрао следећа лица;

Г.г. Петра Шрепловићр, Мих. Д. Банковића, Павла Шарчевића , Милицу Цонићеву, Лепосаву Николићеву, Милицу Крајинићеву, Станоја Николића, Станишу Станишића, Милицу Марковићеву и Тошу Мраовића.

ТИ. На предлог председников, решено је: Да се улог чланова утемељача никако не троши.

ТУ. Џрочитан је реферат Дим. Соколовића, Анте Голубовића и Видосаве Јовановићеве о предавањима које би требало штампати у засебну књигу. Реферат је примљен с тим да се из уУчитеља« приберу најбоља предавања и са поправкама, које су потребне, штампају у засебну књигу. За спремање тих предавања одређени су: Милош Велицки и Дим. Соколовић.

Књига да буде велика највише 10 табака. ДЕЛОВОЂ

Мих. Сретеновић. ПРЕДСЕДНИК Мих. Јовић.

Х Састанак држан 2: октобра 1891 године.

Били су: Мих. Јовић, Коста Глишић, Урош Благојевић, Дим. Путниковић, Дим. Соколовић, Мих. Сретеновић и Видосава, Јовановићева.

Т. Прочитано је писмо г. Милорада Павловића, предавача којим нуди Глав. Одбору на откуп свој превод „Психологија“ од Хефдинга. Главни Одбор решио је: Да се овај превод прими и да га Редакциони Одбор штампа у «Учитељу» Хонорар да му Редак. Одбор да као што се даје и за друге радове ове врсте, и да Глав. Одбор може отштампати 500 ком.

П. Прочитана је молба, г. Антонија, Николића учит. из Крушевца , који тражи помоћ из друштвене касе. Решено :