Učitelj

НОВЕ КЊИГЕ и листови 341

На ИН =: ен

Рађање и умирање деце. — Недавно држан је у Бечу четврти међународни статистички конгрес. Од свих извештаја, заслужује највише пажње извештај Керешија из Будимпеште. Да су матере могле чути овај извештај, оне јамачно после тога не би хитале с удајом својих ћери, јер је Кереши доказао најнепобитнијим путем — цифрама, да девојке, које су се удале веома. рано, рађају слабу децу, неспособну за живот. Смртност деце смањује се што су матере зрелијих година. Најздравију децу рађају матере у двадесет петој години. То се правило односи и на мушкиње. Да би се рађала здрава и за живот способна деца, ваља да оба супружника нису сувише млади. Интересантна је при том изјава Керешија, да се његове циФре тичу католичкога становништва. Чивути умеју боље да чувају своју децу. У Будимпешта плодовитост чивутских породица није већа од плодовитости католичких иородица, док је у другим земљама обратно. Кереши је нашао и то, да постоји нека сразмера између смртности деце и плодовитости породице. Плодовитије породице обично губе више деце, но друге породице. Он је даље нашао да су најплодовитије породице сиротне породице, те стога није чудо што је у њих већа смртност у деци. Та смртност, можда, зависи више од неповољних животних услова за дечји узраст, но од каквих других услова. „ Орб:“.

Лондонске школе. — Марта ове године походило је школе у Лондону 782,611 ученика за које је било 684,784 места у ошштин. и држав. шкКолама а остали морали су да походе приватне школе. Сва женска деца Ш и ТУ разреда, и старија од 10 година добију још и поуке из наставе о кувању и домаћем газдинству. Зготовљена јела продају се како учитељима тако и самим ученицима. — Најбоља слика о упливу основне наставе на лондонску омладину, да нам послужи ово сравњење. Године 1870 када је ступио у живот Форстеров закон о основној настави, налазило се у апсанама лондонским 10.000 младих преступника (тада је Лондон имао 314 милијуна становника) а 1890 г. Орој младих преступника спао је на 3872 и то на 4; милијуна становника !! :Слоб:

———==евђјвеове——————

новЕ ЕЊигЕ и листови

У прошлој свесци поменуто је да ће се, осем уџбеника који су тамо приказани, сигурно појавити још нових. Тако је и било. Изашле су јоши ове књиге за осн. шк:

Гранатичица за Џи разред основне школе, уредио ив. Симић, професор. Отр. 82, цена 70 пара.

На корицама ове књиге пише да је по новом програму, а пишем да је одобрена од Гл. Пр. Савета и министра просвете. Не знамо кад брже