Učitelj

644 ШКОЛА У ЈАСНОЈ ПОЉАНИ .

Ученица (самостална девојчица, нагло али плашљивој. Примити закон — значи оженити се.

Ученици гледају у учитеља, да виде, неће ли он то одобрити.

Учитељ почне објашњавати, да је закон у томе, ако ко украде или убије, њега одмах казне затвором или робијом.

Скептик Семка. А зар код Немаца нема тога 2

Учитељ. Закон се састоји и у томе, што код нас има племића, сељака, трговаца и духовенства (реч „духовенство“ рађа забуну).

Снептик Семка. А зар тамо нема2

Учитељ. У неким земљама има, а у неким нема. Код нас влада руски цар, а у немачкој земљи други — немачки цар.

Овај одговор задовољава све ученике, па и самог скептика Семку.

Увиђајући потребу објашњења сталежа, учитељ пита, какве сталеже они знају. Ученици почињу набрајати: племиће, сељаке, попове, војнике. — Јошг% — пита учитељ. Трговци, слуге, тенећеџије. Учитељ пита о разлици између тим занимања.

Ученици. Сељаци ору, слуге служе господу, грговци тргују, војници служе у војсци, тенећкари граде самоваре, чајнике и т. д.; попови служе литургију, а племићи ништа не раде.

Учитељ објашњава праву разлику сталежа, старајући се пажљиво да, покаже потребу војника у мирно доба, као одбрану државе од напада и као место, где племићи налазе занимање. Учитељ покушава да објасни географску разлику Русије од других земаља; он им каже, да је сва земља подељена на разне државе. Руси, Французи, Немци и други народи разделили су сву земљу, па су рекли: ово је моје, то је твоје, те тако и Русија, као и остале земље, има своје границе.

Учитељ. Разумете ли шта је то граница 2 Нека каже који зна.

Ученик (разуман дечко). Ено границе иза „Турскога брда.“ (Та граница је камени стуб, који стоји на путу између Туле и Јасне Пољане означавајући почетак тулскога срезај.

Сви су ученици задовољни овом одредбом,

Учитељ види да је нужно објаснити деци границу на познатом месту. Он црта план две собе и показује границу, која их дели; доноси им план села и ученици сами дознају за неке границе. Учитељ објашњава, т. ј. њему се чини да објашњава, да као што земља села Јасне Пољане има своје границе тако исто има и Русија. Он се вара надом да су га сви разумели; али кад упита, како ћемо дознати колико има растојања од нашега места до границе државне, тада ученици, ни мало не размишљајући, одговорише, да је то врло лако, — треба измерити аршином одавде до границе.

Учитељ. На коју страну 2

Ученик. Терати треба одавде право на границу и записати колико ће изићи.