Učitelj

654 ШКОЛА У ЈАСНОЈ ПОЉАНИ у опште штетне (а ово није тако чудновато, као што на први мах из-

гледај, или сваки човек, без разлике сталежа и занимања, има право да вештине изучи.

Није бесмислица у томе, — већ је бесмислица у самом постављању таквих питања, као што је питање: имају ли права сељачка деца да уче вештине 7 Ово нам питање изгледа као и ово: имају ли права сељачка деца јести говеђину, т. ј. имају ли права да задовоље своју човечанску потребу 2 Није тежина питања у томе, већ у овоме: да ли је добра та говеђина, коју ми предлажемо или забрањујемо народу Исто тако, као кад би народу предлагали да учи нека знања, која су у нашој власти, па кад приметимо рђав њихов утицај, онда нећемо доћи до закључка да је народ. рђав зато, што не прима та знања, нити да је народ глуп те не може да их схвати као ми, — већ одмах са свим правилно судимо, да та, знања нису добра, и да нам је потребно помоћу народа израдити нова знања, која ће бити прилагодна свима нама и друштву и народу. Ја сам опет дошао до закључка, да та знања и вештине живе у нашој средини и нису нам од штете, али она не могу живети у народној средини и њему су од штете само зато, што то нису знања од опште важности; а што ми живимо с њима па не осећамо штетност њихову, то је зато што смо ми покварени, као год што Фабрични радник седи по пет часова у поквареном Фабричном ваздуху па не страда од њега, као онај који није на њега научио него свеж уђе у фабрику.

Рећи ће когод: од куда ви знате да су знања и вештине нашег образованога сталежа лажна% По чему ви можете тврдити да су она лажна; Ова се питања решавају врло просто: зато, што је нас неколико хиљада, а народа има неколико милиона.

Продужићу упоређивање са познатим Физиолошким Фактом. Из чистога ваздуха улази човек у надимљену, смрдљиву, ниску собицу ; све су његове животне радње потпуне, његов се организам помоћу дисања хранио великом количином кисеоника, кога је узимао из чистог ваздуха. Са тако здравим организмом он почиње дисати у зараженој собици; шкодљиви гасови пуне крв у великом размеру, организам слаби (често се дешава несвест, по некад смрт); међу тим стотинама људи живе и дишу тај заражени ваздух само зато, што су њихове органске радње навиком постале слабије; другим речима: они су слабији а мање живе. |

Али, може ми ко рећи: и други људи, живе тако као и ови и ко ће да оцени, чији је живот нормалнији и бољи, — јер се често дешава и обратно, да и онај човек, који из поквареног ваздуха изиђе на чист, онесвесне. Одговор је на ову примедбу врло лак: прост човек, са здравим разумом, рећи ће само, да је боље живети у чистом ваздуху него у мемљивој апсани, и тај прост човек управља се према већини; а физиолог ће правити опите да испита, чија је циркулација крви правилнија, па ће онда.