Učitelj

ШКОЛА У ЈАСНОЈ ПОЉАНИ 659

питање: зашто % — које дете увек у цртању оригинала природно само себи задаје. ;

Лако или тешко схватање и већи или мањи интерес имали су главни утицај на ход и начин предавања; због тога сам ја често морао да бацим сву припрему за лекцију, јер је та припрема била врло досадна и чудновата.

До сада сам увек давао да прецртавају симетричке Фигуре, зато што је њихов постанак врло лак и уочљив. За тим сам тражио од бољих ученика да сами састављају и цртају Фигуре на табли. Ма да су готово сви подједнако цртали, ипак је било интересантно видети њихову суревњивост, њихово оцењивање и њихову самосталност. Већина ових цртежа одговарала је карактеру учениковом.

· Свако дете показује жељу за саморадњом штетно би било да се уништи та природна способност детиња у ма којем предмету, а камо ли у цртању, где се јасно показује незадовољство кад се црта само са прегледалице. На речени начин саморадња се није ни мало угушивала, већ се још више развијала и утврђивала.

Ако ученик у школи не научи да сам нешто створи, онда ћеи у животу само прегледати и копирати, — јер је у опште мало таквих људи, који су најпре учили копирати, па онда самостално радити.

Цртајући стално само природне облике и често мењајући разне предмете, као н. пр.: лишће особитога изгледа, цвеће, посуђе и ствари, које се у животу употребљавају, оруђа и т. д. ја сам се старао да се у цртању не угњезди рутина и једноликост.

Са великом пажњом отпочео сам објашњавање сенчења, јер почетници обично лако уништавају осенченим линијама њихову јасноћу а-с тим за-

једно и правилност Фигуре, те тако се после навикну на неуредност и нејасно мрљање.

Овим сам начином добио то, да је више од 30 ученика за неколико месеци научило односе линија у разним Фигурама и предметима, па су још умели ове фигуре и нацртати правим и оштрим линијама. Механичка вештина линејног цртања мало по мало разви се сама по себи. Најтеже ми је било научити ученике да чувају цртанке од нечистоће и да чисто цртају. Ученици су били научили да на каменим таблицама бришу све погрешке, с тога ми је овај посао у почетку био врло тежак. Најпре сам раздао цртанке бољим ученицима, те сам код њих постигао чистоћу у цртању; а то је врло важно. На цртанкама није било тако лако обрисати погрешке, с тога је ова околност припомогла да више обрате пажњу на чистоћу и правилност цртања. За кратко време они бољи ученици постигоше тако правилно руковање плајвазом, да су могли чисто и правилно нацртати не само праволинејне фигуре, него најсложеније цртеже, састављене од кривих линија.