Učitelj

5

/“. ћ. Бр. 449

СВЕСКА 4. — ДЕЦЕШЊБРА 1892. БЕОГРАД. — ГОДИНА ХИ.

ЛА, А А ЛА А А А ЛА, Му

УЧИТЕЉ

ПЕР ДАТОШ О ЊВ 161

ДАЛА, ЛАЛА МА А А АМА ЛДАЛАЛАЛАЛАЛАА А А А АМА.

АРА ШАПА ДРЕ А

НАПИСАО

· ДАВОРИН ЈРСТЕЊАК“) 7

Навика, је једна мука, а одвика сто муна.

Нап. посл.

Разум нам каже јасно, како је најбоље, да, рано устајемо и рано у јутро радимо, кад је дух најбистрији, а тијело најсвјеже. Да се дижемо сваки дан два сата раније, добили биомо у #0 година готово три и по године, што је у људском вијеку веома много. Знамо добро, да бисмо у то вријеме могли · учинити много добра. себи, својој породици и народу свому, а многи ипак то не чинимо. Како је то, да не слушамо здрава разума и не чинимо оно, што је најбоље 7! Навикосмо дуго спавати од дјетинства. Ко је пак вичан вазда рано устајати, не може дуже да спава, него ли обично, па легао и послие поноћи. Ето, што је једному мука, то је другому са свим лако, а узрок свему томе је навика и ништа друго.

Кад се дијете навикне сисати палац, мучно ли га је одвикнути од тога. У почетку сиса само мало и само гдјекад, а матери је мило, што се оно забавља и ћути; «та владат ће се друГачије, кад стигне памет», вели она. Али што дијете веће, то.

#) Доносећи овај чланак из пвра брата из Хрватске, г. Д. Трстењака, управитеља више жен. школе у Костајници, познатога нам са наше последње учит. окупштине, ми поздрављамо овог новог сарадника «Учитељева» са жељом, да се овакав здружен и узајамни рад јавља што чешће у српској и у хрватстој књижевности — Ур. -

УЧИТЕЉ 19