Učitelj

ПРВО ПРЕДАВАЊЕ ИЗ РАЧУНА А П. РАЗРЕДУ 333

Хајде да поделимо 21 куглицу на 4 У 21 : о ; 21 ' = 6 " 21 - 4 % 21 ~ 15 > 21 5 “О " 21 5 "10 ж ж

Била су 8 човека. Први је имао 21 динар. Други је имао 8 динара, мање. Трећи је имао 3 пута мање динара од првога. — Колико је динара, имао други а колико трећи 2

Ево три кутије. У првој има 21 перо, у другој 7 пера мање, ау трећој 7 пута мање пера но у првој кутији. — Колико пера има у другој, а колико у трећој кутији»

Примедба. За основне школе постоји рачуница г. С. Д. П. Ова рачуница је за 1 разред потпуно методично израђена, јер се поступно један по један број у сва четири рачунска вида прелази и задржава се код сваког броја дотле, док се појам и однос дотичног броја потпуно не утврди. да П, Ши ГУ разред метод је у истој рачуници сасвим други. По рачуници за П. разред, прелази се цела рачунска радња из сабирања до 100, па после одузимање и кад се дође на множење, где се мора таблица множења стварно али поступно и у односу садр. рачунским радњама на стварима и рачунаљци изучити — мора се прибећи механичном изучавању целе таблице множења. Тај се метод у неколико може употребити у рачунској настави за Ш. а сасвим у ТУ. разреду, али за 11. разред није оправдан.

Сви наставници знају, да се темељ целокупној рачунској настави у осн. школи полаже у П. разреду. Ако се у том разреду не обради како треба, дело та ће живота ђак рамати. За то у П. р. треба поступно прелазити у сва 4 вида поједине бројеве и гледати да се што очигледније на рачуњаљци и стварима да појам и створи стварна престава о дотичном броју и његовим односима. Кад ђак добије стварну преставу, лако ће задане задатке у томе обиму разумети. Тада има да примене место 21 кугл. — 21 пропис; место 3Ж 7 вугл. — 8 Х7 књига и. и. Д.

Истина, у П. разреду не треба прелазити по 1 број као у 1. разред., но се узима по неколико бројева и задржава се само тамо, где се мора чиниоци тога броја — (пута) да покажу. Тако на пр: прво би било предавање о броју 21 као што је и ово предавање. Друго предавање било би у сва 4 вида о бр: 22, 28 и 24 и задржало би се код броја 24 дотле, доб се 24 у сва 4 рачји. вида на рачуњаљци потпуно не утврди а особито: 3Х8, 8Х3 4Х6 и 6жха. После би било треће предавање о броју 25. Четврто до броја 27, па 28, па 30, 32, 85, 86, 40, 42, 45, 48, 49, 50, 54, 56, 60, 61, 63 и. т. д. све до 100. Тек после свих ових предавања у П. гом полгођу у репетицији, узела би се у помоћ рачуница за П. р. и прешло би се по том методу прво сабпрање усмено и писмено до 100, за тим одузимање, множење и дељење. При овој репетицији, као и при поступним предавањима, треба пазити да се примери узимају из дечјег живота, за тим из домаћег, па месног и на послетку да ђаци са села узимају примере из варош. живота, а варошка — из сеоског живота.

Нека учитељи П. р. овај метод опробају у рачунској настави у П. разреду, па ће увидети лакоћу самога рада а и деду ослободиће од онога несрећног механизма: бубање таблице множења на памет. Ст, Зар.

о А УЧИТЕЉ 22