Učitelj

БИБЛИОГРАФИЈА 339

приче и остади су чланци одабрани и ваљани. Замерили бисмо највише чланку : „Народни обичаји око оваца“ што се у њему само казују обичаји и гатања око оваца, а ни једном речи се то не објашњава, те да се види шта је умесно од тог народног веровања, а шта не. |

Овако пак народ може примити све оно као чис ту овејану истину, а тиме се још више утврђују празноверице,

У „Смиљевцу“ има и слика доста, али су већина њих врло слабеи рђаво штампане. Нарочито су рђаво илустроване народне песме: Бој на Чокешини и Салашу. Но највећу осуду заслужује слика на корицама. На њој, поред др, насликана је женска толико откривена и нага, да већ прелази границе сваке пристојности. Календар је књига за народ, а наш народ још, хвала Богу, нема такав укус, да може гледати наге женске, у непристојном положају, без румени стида.

Нови Требевић, велики српски илустровани каленлар у Босни и Хер цеговини за год. 1893. — год. П., уредио Стево Калуђерчић учитељ. Издање и штампа српске штампарије Р. Ј. Савића у Сарајеву. Стр. 130 на 49, цена 1 дин.

„ Требевић“ и „Н. Требевић“ стекли су до сад лепог гласа, а овогодишње издање није заостало иза оних од прошлих година. Садржина му је богата и ваљана, а слика има. преко 40 и све су лепо рађене и штампане. Од чланака нарочиту нашу пажњу заслужује чланак „Како ћеш најбоље васпитати сина или кћер“ од Ј. Миодраговића, у ком се, поред осталог, нарочито истиче васпитна важност навикавања деце на рад. Врло је ваљан и чланак Драге Гавриловићеве учитељице из Баната — „Зашто деца, не поштују своје родитеље“, у коме се износи доста примера, породичног живота и указује на добре и рђаве утицаје који код деце стварају веће или мање поштовање и вољење родитеља својих. Са више примера поткрепљује се мишљење: ако деца не поштују родитеље, онда. им редитељи сами својим животом, понашањем и виспитањем нису то поштовање изазвали, створили. Ова два чланка помињемо зато што су педагошке расправе, али не споримо ваљаност и осталим чланцима овог календара.

Ми само можемо „Н. Требевић“ препоручити свакој српској кући,

Д.

БИБЛИОГРАФИЈА.

——————

Браство, 15. књига Друштва Св. Саве, У. Садржај: Ускок приморац од С. Ачетар-а. — На Комовима, од М. Велимировића. —- Неколико срп. варод. песама из Славоније, из збирке М. Обрадовића, Србина Олавонца: