Učitelj

349. УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

тељског Удружења пошаље 90 изасланика у Загреб, на хрватску учитељску скупштину и изложбу учила и то 10 чланова Глав Одб. из Београда, и 10 учитеља из унутрашњости. По том је приступљено избору 10 изасланика из унутрашњости и једногласно су изабрати ови: Ђока Ивковић из Свилајнца, Љубисав Јовановић из Чачка, Грујица Протић и Јанко Веселиновић из Шапца, Никола Милорадовић из Крагујевца, Васа Марковић из Ниша. Мих. Стевановић из Пожаревца, Мих. Станојевић из Ивањице, Јов. Максимовић из Јагодине и Јов. Анђелковић из Смедерева.

По том је решено да се сви ови изасланици известе о том писмом, а тако исто да се пише свима зборовима, да и они, ако могу, пошаљу своје изасланике.

П. састанак, држан 15 августа. — На овом састанку решено је да се из касе Удружења изасланицима у Загреб, може издати као помоћ до 200 дин., да се умоли г. министар просвете за осуство свима који ће ићи у Загреб и да се благовремено јави у Загреб о доласку наших изасланика.

Прочитано је писмо Пет. Стојановића, којим тражи да му се пошаље натраг његова расправа „Васпитна важност дружења наставника, с ученицима, коју скупштина није примила, Решено је да му се расправа. пошаље, те да је поправи па је може послати да се у „Учитељу“ штампа.

Прочитано је писмо г. Симе Милојевића, учит у пенсији, којим јавља. да има неколико рукописа које би уступио Удружењу и моли да Гл. Одб. одреди референте који би рукописе прегледали. Решено је да то прегледају и оцене Грујица Протић, В. Љубичић и Јанко Веселиновић учитељи у Шапцу.

11. састанак, држан 3 септембра. — Решено је да се штампају нова друштвена правила у :000 комада. За тим су, поред уредника, изабрани за, чланове Уређивачког Одбора; Урош Благојевић, Свет. Вучовић, Дим. Соколовић и Станиша Станишић, Председник саопштава, да су изасланици на путу Загреб утрошили 300 дин. (од одређених 500 дин.), што је примљено знању.

ТУ. састанам, држан 6 септембра. — Одређено је да се редовни састанци Глав. Одб. држе недељом пре подне од 10 сати. Решено је да се набави још један орман за књиге и да се Учитељско Удружење упише за члана добротвора Срп. Књижевне Задруге, с улогом од 150 дин.

У. састанак, држан 13. септембра. — Прочитано је писмо чачанског учит. збора, којим се доставља Глав. Одб. како је Љуб. Јовановић учит. у врло критичном стању због болести своје и болести породице му. На

предлог овог збора, Гл. Одб. је решио да се Љубисаву изда помоћу 150 дин. из друштвене благајне.

УЛ. састанак, држан 90 септембра. — На овоме састанку Глав. Одбор.

је прегледао и примио рачуне и сва новчана акта пређашњег благајника.

УП. састанак, држан 8 октобра, — Прочитана је молба, г-ђе М. Бајшевићке, да јој се изда 50 дин. по решењу девете учит. скупштине. —