Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА ЗА

Пел

ХТ. састанак, држан 22 новембра. — Прочитана, су и примљена знању писма, којима се јавља о образовању зборова : колубарског (окр. подунав.) и драгдчевског. у

Аксе. Милутиновић моли да Гл, Одб. подејствује те да му прокупачки вбор исплати путни трошак на учит. скуп. за који вели да није примио. Решено : да се о томе пише управи прокупачког збора.

В. Павловић тражи да му се јави колико је иза шта примљено новца од параћинског збора. Решено: да благајник види и пошље извешће о томе.

Д. Костић шаље извештај о рачунима врачарског збора, — Прима, се знању.

Гл. Одб. је решио : да се Ник. Соколовићу за израђену велику слику пок. Јов. Гавриловића, учит. добротвора изда диплома члана утемељача и да се у ред утемељача уврсти.

Г. Богдановић тражи објашњење члана 36 правила, Гл. Одб. је решио да му се нужно објашњење пошље.

Гл. Одб. прегледао је рачуне бив. благајника о издатим згодитцима, срећака Учит. Удружења и нашао је:

Да је издато 181 згодитак, а претекло је и није узето 19 згодитака у овим стварима : кутија за цигарете, притискивач, рам за % слике, вешалица за сат, дивит и перорез, књиге: Босанчица 2 ком., Из београд. живота 2 ком. Дела Љ. Ненадовића 9 књиге, Дела Ђ. Јакшића, Приповетке Л. Лазаревића, Историја турске царевине 2 ком., Слике из сеоског живота, Са Јадрана, Србија и Турска.

Да је на непродате срећке, које су Удружењу остале, пало 25 згодифака, у књигама и разним стварима међу којима је највећи згодитак златна, гривна, која је продата већ и приход унет у касу Гл. Одбора.

Глав. Одбор је решио : да св за књижницу Глав. Одб. задржи по ! комад књига којих књижница нема и један чивилук. Остале књиге и ствари да се распродају 25 ов. м. лицитацијом,

ХП. састанан, држан 95 новембра. — На овом састанку продаване су лицитацијом књиге и ствари које су припале Глав. Одб. од срећака, а. које нису задржане за књижницу дружинску и за потребу Гл. Одб. Приход од тога унет је у касу Глав. Одбора.

ХИП. састанак, држан 99 новембра. — На овом састанку прочитана су писма о образовању месних учит, зборова за које смо до сад саопштили у листу и које у овој свесци доносимо. — Уредник саопштава да је са

неколико страна добио писма у којима се учитељи жале како им поште наплаћују поштарину за писма која добијају од Глав. Одбора или уредништва „Учитеља“ као п за она која они шаљу Глав. Одб. или уредништву. На ово је Глав. Одб. решио да о овоме извести управа поште, те да се у будуће тако не чини, кад Удружење има бесплатну поштарину. — По том је решено да се лицу које ће водити коректуру при штампању