Učitelj

ДЕЧЈЕ ИГРЕ 583

ајдук поред њега протрчао, има право и да га зароби у крајњој нужди на заповест капетанову може и да јури ајдуке у близини; главног пандура дужност је да „слуша“ капетана и писара, да „волавара“ апсенике, да „чува кључеве од апсане“ да носи ватовести потери, пандурима, зл само на мање растојања, и мимопролазеће ајдуке да вата а на свршетку игре да управља извршењем пресуде.

Посе евршене поделе и избора с обе стране, арамбаша одведе своје ајдуке на једну страну, распореди их по узајамном договору у тиши“ ни па групице, пи нареди, опет у договору с ајдуцима куда ће који да беже којим путем, и на коју страну. Тад се добро пази на то, да се сакрије траг, да се удари најпре једним правцем па после да се окрене правац на другу страну, и да се избегавају чистине, и путеви, где је живљи саобраћај. По том испрате слабије напр'д а јачи застану да „избаце пушке“ т.ј да викну: „бу, бу бу!“. тако јако, да их може капетан чути; јер пандури не смеју да полазо у потеру пре, но што чују пушке. За. то време, док се ајдуци разређују, куда ће који да беже, дотле капетан, у договору е пандурима, издаје заповест, коју ће е кога краја и којим правцем па и којим начином да воде потеру. Док им то капетан заказује, дотле један одпандура мотри, не били могао да уђери којим ће правцем да побегну ајдуци. — По некад се одреди главни правац п бежања и потере још у напред, заједничким договором нпр. какво место у околини, где би и иначе ишли, па оће да оду на овај начин јурећи се, И

Пошто ајдуци „из аце пушке“ одмах се пандури крећу у потеру живо и опрезно; а на месту остају капетан писар, буљубаша и стражар и чекају на заробљенике. (Ако је онај последњи случај игре, т. ј. да је одређено неко место у околини, до кога се има у том јурењу да дође и где ће се ев: екупити онда стражар иде са осталима у потеру, а капетан, писар и пандур крећу се такође на пут к том месту одмах, пошто се крену пандури у потеру заробљени иду тада к оном месту сами.

Како кога од заробљених ајдука доведу, или кад сам дође капетан заповеди да га „баце у тамницу“ п он мора да седи на одређеном месту, да „лежи у тамници“ у атсу, одакле не сме да иде никуда, без одобрења капетанова, но кад му дође још који друг, сме да се игра се њим седећи (нпр. пиљака, ношкање, сирома чича, итд. — По некад кад је мање дру:'тва те капетан нема код себе ни једног помоћника, деси се, да ајдуци преваре потеру, те она оде на неку страну, а ови се врате ка капетану, па седну комотно поред њега, и заметну разговор и игру, у коју се чешће и> капетан умеша; у том случају постављају ајдуци по једног стражара, који мотри да не рупе од куд пандури, па чим се ма с које стране појаве пандури, онај јави, те ајдуци увате бег.

Игра се завршава тек онда, кад су сви ајдуци поватани. Ако јед-