Učitelj

ПРЕДАВАЊЕ 587

Изиђи на таблу! Шта си прво наместио на рачунаљциг — (10). Колико си наместио десетицаг — (Једну). Напиши на табли 1. — Колико си наместио јединица преко десетице — (Једну) Напиши иза тога један још један! — Шта си написао — (Један и један). Шта ти је прво једанд (Једна десетица) Шта ти је друго један“ — (Друго један је јединица). Па шта се то напише, кад се напише 1 и 12 — Ко знаг (Напише се 11.)

Изиђи ти Станко! (Намеети 11 на рачуњалци! Станко намести 10 и 1), Напиши то на табли! Станко напише 11). Где ти је на табли овог — (Учитељ п макне десетицу. Станко покаже шрво један) Где ти је на табли овог — (Учитељ помакне јединицу. Станко покаже друго један). Изиђи ти Симо! Напиши ову банку и динар у динарима!(Сима почиње па се мучи“. Које ћеш прво писати, да ли банку или динарг – (Банку). За штог — Ко знаг — (За то што је већа и што је она десетица). За, бележи и динар! Које ти један значи банкуг — (Симо метне прет на прво 1)- Које ти један значи динарр -- (Симо метне прет на друго 1), Иди на место! Извадите таблице!

Шаипшите и говорите како ја намештам! — (Ја повучем десетицу по шипци. Ђаци пишу и говоре: Једна десетица. Ја повучем јединицу по другој шинци, ђаци пишу и говоре: једна јединица). — Хајде још једанпут! Још једаншут.! Оставите таблице!

Изиђи ти Миле! – Направи на рачунаљци 11! — Растави 11 на саме јединице! Колико има јединица у 112 — (Једанаест). Састави јединице! Растави 11 на двојке! Колико има двојака у 119 – (Пет и један претиче). Састави опет све! — Растави на тројке! Колико је трројака у 112 -- (Трип две јединице претичу). Састави све као што је и било! Растави 11 на четворке! Колико чешворака у 112 — (Две и три јед притичу). Састави! Растави 11 на петице! Колико је петица у 112 — (Две и један претиче). Састави! Иди на место!

Изиђи ти Јоване! Прави шестице од једанаест! Колико је шестица у 112 — (Једна и 5 јед претиче). Прави седмице од 11! Колико је седмица у 112 — (Једна и 4 јед претичу). Састави! Прави осмице од 11! Колико је осмица у 112 – (Једна и три јединице претичу). Састави Прави деветице од 11! Колико има деветица у 112 — (Једна и две јејединице'. Састави! Прави десетице! Колико има десетица у 112 (Једна и једна јединица). Иди на место !

Скретите руке! Пазите да рачунамо! Колико треба додати на пет, па да буде 112 — (Треба додати 6). Њако си израчунаог (Пет и пет 10, а пет и шест 11). Колико треба додати на 4 ви да буде 112 — (Треба 1). Колико требе додати на 3 па да буде 112 — (Треба 8). Колико треба додати на 2 па да буде 112 — (Треба 9). Колико треба, лодати на 1 па да буде 112 — (Треба 10),.