Učitelj

740 ПЕДАГОШКА ЗРНЦА

43. Деца, то је будућност, то је вечност, како појединих народа,

тако и појединаца: 5 ж

44. Никако васпитање, не може помоћи нездравом детету.

ж

45. Васпитање је највећа, најплеменитија и најтежа задаћа. Са васпитањем су дакле скопчане, јаким беочузима, све задаће човештва.

ж 46. За полак сахата може се на хартији написати какав закони извести неко уређење школско, но треба знати: да то, ако није промишљено и паметно уређено и пзведено, може бити само оков, којим ће се, може бити за целу четврт века, оковати слобода духа и спречити народни напредак,

Хердер.

ж 47. Морал се рађа заједно с човеком; доцније упливом друштва или се усавршава, или се сасвим потре. Е. Рајх.

ж

48. Једно због тога, што се појмови неприродно и погрешно усвоје. превременим усиљавањем и учењем из књиге, и због тога: што се ученици гоне, да пасивно усвајају туђе мисли, а не навикавају се на самостално испитивање и саморадњу, и најпосле због прекомерног напрезања својих способности, врло мало људи имаја ону умну снагу, коју би могли имати.

Спенсер. Ж · 49. Највише се говори о моралу, а највише се чини неморално. Е. Рајх. ж 50. Пример је све и сва. Пример је школа рада људског, и ни у којој другој не да се он истински васпитати. Бирк. ж У 51. Љубав и добро расположење према деци јесу за развитак племенитих осећања што и сунце за развитак цвећа.

Опол.

еј