Učitelj

766 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

дошле. Међу тим нисам ја ни једно ни друго рекао на памет, без икаква, даља, разлога, тек само да би било што више, ма каквих, примера и упустава, — као што се референту чини. Узроци, што су оба ова упуства ушла у књигу, ови су: У данашње доба почиње у нас место дрвета да се све · више употребљава камени угаљ. ( тога, што школски служитељи још не умеју да ложе школске пећи угљем како треба, бивају честе експлозије

гасова у пећи, које збацују и капак с пећи,и пуне учионицу загушљивим димом тако, да после тога морају да се прекидају предавања да излазе на поље и учитељ и ученици, док се учионица не проветри и пећ не доведе у ред. Таки су случајеви чести овамо у Нишу и околини, а без суње их је и по свим другим местима, где се почиње употребљивати камени угаљ за гориво; а таквих је места већ прилично у Србији, и са сваком годином биће их све више. Овака једна практична напомена, о ложењу школске пећи угљем, може више користити, но цела књига поука о чистом ваздуху и умереној топлоти у учионици. Исто тако она кратка напомена: ; Сива. боја се добива, кад се у креч, којим се кречи учионица, дода просејана, пепела», вшше вреди но цела расправа о боји зидова у учионици. Она казује, како се на лак и јевтин начин долази до остварења хигијенског захтева. Без тога би сва поука остала само мртво слово на артији, кад учитељ не зна да покаже како треба начинити сиву боју, а школски благајник нити оће да се потруди, нити зна где ће купити „сиве“ боје.

Ја се поносим тиме, што је моја књига, пуна оваких кратких примера у напоменама,. А што ми рефер. и за то замера, даје само још један доказ више, како је ситничарио и натезао, да створи делу што више замерака.

6. Референат ми даље замера, што ми је онака подела књиге. Признајем ова је замерка оправдана. Ја сам и сам увидео, да се исте ствари понављају више пута. И то је за иста једна мана, која је код оваке поделе неизбежна. Но с друге стране овака подела, где се најпре излажу општа хигијенски начела, па се одмах она примењују на негу одојчета, на негу детета у доба основног школовања — така подела има много својих добрих страна. Она је врло прегледна и излагање је лако сватљиво, јер читалац има увек посла само с једним дечјим узрастом, а примена једног истог хигијенског начела је врло често различна у разном узарасту. Ја сам се старао, да ово понављаље не буде понављање једног истог и на исти начин, и то ми је већином добро пошло за руком. На неколико места, признајем, остало је ипак право, понављање. У другом издању то ће бити поправљено.

За ову сам замерку г. реферанту за иста захвалан. Она је била и искрена и умесна. Само сам му незахвалан, што не рече коју о томе, како би се ствар могла боље удесети. Његов би ми савет за иста био веома драгоцен. (СВРШИЋЕ СЕ)

Школа и њена будућност. — У „Јавору» читамо да је Јов. Јанков Кнежевић, слушалац више педагогије у Бечу, а питомац Матице Српске _