Učitelj

128 | ПОЛОЖАЈ УЧИТЕЉА

Зато је у низу осталих питања, нужно да се и ово питање реши тако, да учитељи не морају певати у цркви; а ако који хоће од своје воље нека му буде.

Тиме ће уједно нестати многих тужаба од стране попова на учитеље, ако им ови случајно мало задоцне у цркву, те би. после ова два преставника. интелегенције у народу, поп и учи– тељ, лешше живелим не би имали зашто препирати се.

Изложивши довде све незгоде учитељске са којих нам је положај отежан, изневши начин како би требало те незгодеуклонити, а положај нам што боље осигурати, не можемо а да са неколико речи не пропратимо рад српског учитељства на своме личном усавршавању путем свога «Удружења,»

Више од десет година српско је учитељство удружено у једну целину показало да је доиста достојан преставник свога. позива. -

На својим скупштинама српско је учитељство расправиломнога питања из области наставе и васпитања, а тако исто и. из области школскога уређења. Оно већ 19 пуних година издаје свој дружински орган «Учитељ» — у коме су досада расоправљена многа педагошка, и методичка питања, чиме је се учинио велики напредак код учитеља у њиховоме раду школском.

Оно је штампало неколико својих педагошких издања за своје чланове. Издало је помоћи потребним исте, више десетина хиљада динара, најпосле оно је и споменик највећем своме. добротвору Јовану Гавриловићу сада подигло. А за све то требало је материјалних срестава и истрајности у раду, али је и у томе српско учитељство показало се онако, као што и доликује правим народним пионирима просвете — свуда вредно, напредно и одушевљено за свој позив и удружење. А да је то доиста тако сведоче неколике хиљаде динара готовине Учитељског Удружења осим осталога.

Да сведемо све наше захтеве, које тражимо да нам се што: пре испуне, да би нам положај био одређенији и бољи према послу који вршимо.

Неодложни су дакле захтеви наши, које треба што пре узаконити ови: |

1. Нико не може постати учитељ, који није свршио учитељсоку школу, а у крајњем случају да се постављају за учитеље. и они који сврше Богословију и положе учитељски испит као. и ђаци учитељске школе.