Učitelj

БЕЛЕШКЕ 10

12.815 слушалаца. После преживелих важних политичких промена, Јапан сад располаже врло добрим императорским универзитетом у престоници Токију. Велику част Јапанцима доприноси и то, што код њих у про светним иштањима знатну улогу играју личне иницијативе. Поједина друштва и заводи много су помогли да се овај универзитет подигне. Професори овог универзитета по научној спреми равни су професорима западно-европских универзитета а већина њих и јесу Јевропљани; Сем овога императорског универзитета има још један раније подигнут.

Покретни универзитети у Енглеској зову се јавна предавања која приређују, за време школ. одмора, професори три универзитета. Лондонског Камбриџског и Оксеордског на захтев грађана, у три разна краја Еиглееске. Предавања се у напред објављују нарочитим програмом. Проесори који иду на та предавања добијају за трошак и подвоз из касе свог универзитета преко 1300 дин. сваки, а и слушаоци плаћају нешто мало. После свршених предавања слушаоци добијају штампана та предавања, да их и читањем проуче.

Ова установа постоји већ Т год. и за то време постала је врло. популарпа. Врло велики број грађана, а нарочито женскиња и Фабричких раденика, долазе на та предавања. То се види из прошло-годишње стаг тистике. На 480 предавања било је преко 60.000 слушалаца. Слушаоци најрадије слушају и захтевају предавања из народне економије ш природних наука, а мање из историје и књижевности.

Предсказивање времена у Америци. Метеоролошке станице у Сев. Америци многобројне су, пи с године у годину све више се множе. ( тога није ни чудо што се при таким условима, готово тачно, може прорећи време, које је од тако велике важности за пољопривреду и морепловство. Из извештаја централног биро-а за 1892 год. види се, да су се предеказивања времена идућег дана оправдала 88 а само 11 нису се остварила потпуно.

Изложба и конкурс птица. У цељи развића домаћег птичарства и ширења бољих врста домаћих птица међу љубитељима птица и сеоским домаћинима — руско „друштво птичарства“ приредио је од 26 Септ. до 9 Октобра у Петрограду, други редовни јесени хонкуре и изложбу птица с потребама за птичарство, која се састоји из ова два одељка: а) Домаће птице. 6) Певачице и друге за украс птице. Министарство државне привреде, поред неколико ствари, дало је за премију једну сребрну и 2 бронзаних медаља. Приход од конкурса друштво је одредило на обравовање фонда за подизање школе за итичаре и за усавршавање птичара.

Руси имају већ изложбу и птица а ми тек изложбу коња и занитлијских израда! Руси оће да отварају школе чак и за птичаре, а ми немамо још ни за пољопривреднике ни занатлије! Ово не помињемо да себе подценимо, него да се види колико смо заостали и шта нам још треба

Шпански мали катихизис у почетку Х1Х века. Првог Децембра 1808 године дошао је Наполеон са војском пред М дрид. Варош