Učitelj

442 НАРОДНО ОБРАЗОВАЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ

2. Рачунање, примењено на практични живот. 3. Основи алгебре и геометрије. 4. Рачуноводство и књиговодство.

5 Природне науке с применом на земљорадњу и хигијену. 6. Цртање, геометриско и орнаментско и моделисање.

7. Упутства у политичкој економији.

8. Француска историја и Француска књижевност.

9. Главни догађаји — епохе — из опште историје.

10. Индустријска и трговинска географија.

11. Страни језик

19. Ручни рад, од дрва и гвожђа (за мушкарце).

13. Шивење и кројење (за девојчице).

14. Певање.

У свакој вишој пародној школи предаје се још и гимна· стика, а свака виша народна школа мора имати и радионицу. Ручни рад у тим радионицама предају специјални учитељи Учење ручнога рада раздељено је на три године, а израђују се: сандуци, геометријске фигуре, разни стругарски, столарски и ковачки алати. Изучавање земљорадње чини нам се да је за овакву, нестручну, школу. врло оџширно Ту се учи о растињу, (рашћење и произвођењеј о земљишту (ђубрење и наводњавање), о познавању земљоделских алата и машина, главније земљоделске радне (орање, сејање ит. д.) главно културно растиње у Француској, биљне болести и нредохрана од њих, паразитне биљке, о воћу, (цвет, плод, кресање воћака) о берби плодова.

Ученици посећавају пољска добра а и при свакој школи има башта за практично обучавање.

У женским вишим народним школама учи се: уређење школе и одржавање школе у чистоћи, грејање и осветлење, штиркање и пеглање, печење хлеба, справљање јела, гајење деце, чување пића и воћа, справљање сира и кајмака, гајења свиња, и др.

Домаћу економију изучавају ученици у самоме интернату на практици. Француска виша народна школа могла би се узети као углед где се хармојски спајају теориска знања и практичка искуства.

Таблица ова, која је израђена по статистичким подацима од 1884 г показује распоред ученика, који су свршили вишу основну школу.