Učitelj

444 НАРОДНО ОБРАЗОВАЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ

ако ради са три разреда, 300 дин. а ако ради са четири разреда онда добија 400 дин. додатака.

Нећемо овде опширно излагати учење у Учитељским Школама, пошто би то могао бити засебан предмет писања. Рећи ћемо само толико, да се у Учитељским Школама, предају они исти предмети, који се у народним школама предају само у већем обиму, системски и детаљније. а сем тога предају сен педагошке науке.

Не можемо овде прећутати а да не кажемо неколико речи о једној установи, која стоји у тесној вези с народним обравовањем у Француској, о једном животном центру, из кога потичу оживљавајуће струје у све удаљене кутове Француске, То је Педагошки музеј у Паризу. То је огромна зграда у којој је смештена библиотека п збирке школских учила и намештаја Париски педагошки музеј је центар за образовање. Ту су смештени још хемијски лабараторијум и Физички кабинвт за практична обучавања учитеља и учитељица Два пут преко недеље. четвртком и исдељом. изводе св ту практични експерименти под управом најбољих професора. У великој светлој сали 34, Физичке оксперименте намештени су 14 столова и око свакога. стола стоје сакупљени слушаоци и изводе се поједини експерименти. За једним столом изучавају се н пр. закони тежине, за други ваздушни притисак, за трећим галванопластика и тд. да сваким столом раде по двоје помажући једно другоме, а кад се једна врста експериметата сврши, онда прелазе за други сто, а кад се тако сви столови обиђу завршава се рад у кабинету. 1

Исто се тако ради и у хемијскоме лабараторијуму. За време рада професори иду од једног стола до другог, и од. једне групе до друге те показују, објашњавају и исправљају погрешке. На тај начин једновремено раде око 80 људи. Тешко је преставити себи већу живост и кретање но што је за време рада у тим кабинетима. Сваки ту ради енергично, помаже своме суседу, интересује се за оно што се изводи за другим столом, ит о д Тим и таквим радом постижу се лепе користи, прво у практичким радовима, а друго, такво дружинско опхођење јако утиче п на узајамно зближавање учитељског сталежа.

У ботаничким и зоолошким кабинетима. где су смештене ботаничке и зоолошке збирке занимају се ботаником п зологијом, а у пролеће приређују се ескурзије.

Сем тога ту има и радионица за ручне радове од дрвета и гвожђа, затим радионица за женске радове, сала за гимнастику п две ботаничке баште. ;