Učitelj

810 1 НАСТАВА У ИСТОРИЈИ

последњега српскога деспота Ђурђа Бранковића ПП. дају згодан пример» родољубивог пожртвовања. Историја о животу и раду руског цара Петра Великог такође је поучна. Историја ратовања Наполеона 1. е Русима, износп, с једне стране, колику штету чини човечанству брутална девиза: „Сила је јача од права“, којим се руковођаше Наполеон [ у распрости– рању ратних страхота, а с друге стране — ванредно јунаштво н самопрегоревање, с којима Руси браншне своју отаџбину. Као красни пример пожртвовања, пи у рату пи у миру, даје историја о живету и раду Франкли– новом, И т. д., и т. д. Благо владару п оној династији, чпје се заслуге ни пожртвовање за мпрни напредак п благостање народа могу да изнесу деци као пример за поуку!

У бирању примера пожртвовања п преданости не треба се свагда, држати само владалачких породица, властеле државника, прослављених. научника и имућних људи. Сваки сталеж друштвени пма људи, који су _својпм патрпотским врлинама заслуживали благодарност савременика, 1 признање потомства. да то у избору примера треба водити строгог рачуна о тој чињеници, да патриотизам није ограничен вамо на неке народе, иљи на поједине редове друштва, но да држављани једне државе сви стања п“ свих народности свих партија, ноу чинити патриотска дела 9 свако време; према томе, дакле, да сваки човек, па ц онај пуки сиромаша%, може да помотне општем добру према приликама, % према њећовој умној ц физичкој снази.

Таквим избором грађе за Историју, најјаче ће се еузбити п уништитњ лажни патриотизам, којим ее размећу по неке партије, пли пзвесни редови друштва, кудећи п омаловажавајући у својој надутости еве друге партије п све друге људе. Поједине партије п еви редови друштвени у њима, треба прво да се науче поштовати што је за поштовање, п онда ће само по себи доћи п узајамно уважавање међу партијама. -

Важна је ствар у томе, да је живот људски мешавина доброга и злога. Олпке не могу бити без сенака. Ведрина небеска уочава се јасно и потпуно тек поред густог облака. Много пута није довољно у васпатавању износпта деци примере само доброга п ленога, јер то води штетноме уздизању самога себе, што карактерише неке делове нашега. народа. За то је потребно, изнетл пред децу и катастрофе п несреће, које су проузроковали својим поропима или заблудама, било поједини људи, било читаве партије својом охолошћу и надмоћношћу, било поједини сталежп, пазећи, да се ти догађаји опишу потпуно истинито, без икаквога претеривања п улепшавања. Истини се мора увек одати достојна пошта ; свако. забашурпвање и дотеривање догађаја у џаше време није ни лака ствар. а, хвала Богу, махом то није потребно ни чинити.

По што су овако обележена начела, по којлма треба бпратп грађу за наставу у Историји, остаје јоши, да се учини сам избор. Е, али ове вије баш тако лака. ствар, п ако има материјала у изобиљу. Тешкоћа је: нарочито у томе, што је материјал јако расут, па с тога је учптељу по-

»