Učitelj

ЦЕДАГОШКА писма 411

То ми се место у твом писму највише допало и два пут сам га са задовољством прочитао. Можда ти је чудновато, али ја ти велим: радујем се што је тако код тебе. Радујем се, јер видим да ће од тебе бити красан учитељ. И с добрим успехом ниси задовољан; све ти се чини да би могло бити боље.

Да, тако је. И кад је добро, може бити боље, и кад је одлично, најбоље, опет може бити и боље. Савршенства у настави и васпитању још није нико постигао; а "томе треба тежити. Ти, види се, томе тежиш и то ми се веома допада. А ништа ти није горе, него видети млада, још невична учитеља, који о себи мисли да је потпуно и све постигао тиме, што је добро свршио Учит. Школу, па сад предаје у школи по калупу, који му је педагогија показала и увек данас нао јуче. Још ако му ко поласка да ради добро, ако и ревизор петицом то потврди, онда такав учитељ често уврти у главу да је у" чинио све, постигао све и даље не мисли и не тежи ничем другом, осим да и даље петице добија. Он мисли да се даље и не може ићи; пошто је он одличан то је дошао већ до врхунца у настави и васпитању.

Такав одличан учитељ управо је жалостан учитељ, Жалостан је и ако је већ дугогодишњи учитељ, камо ли ако је још млад, невешт и неискусан. Јер, као што ти рекох, врхунац и савршенство у настави и васпитању нису још постигли ни највећи педагози и мислиоци, нити који учитељ. А који није постигао савршенство, како може и мислити да даље нема шта усавршавати и ићи на боље»

Оно што ми обично кажемо „постигнут успех,“ „одличан успех,“ врло често је питање да ли је ту постигнуто, колико се постићи могло; а већ на сигурно је то далеко од савршенства и те на могућности. У осталом апсолутне тачности у оцењивању успеха у настави и васпитању и не може бити, јер је само оцењи-

- 5