Učitelj

КЉИЖЕВНИ БЊБРЕРЉЕ Д

и

а) Реферати о педагошким листовима.

Школски Лист. Издаје и уређује Н. Ћ. Вукићевић. Излази у (Сомбору један пут месечно Година 27. Бр. 1—2, за Јануар и фебруар 1895.

Садржај: Божићна посланица патријарха српског — О мо. ралном васпитању младежи — Неколико речи о забавишту — Говор на св. Саву — Светосавска прослава у Сомбору — Освећење заставе сомб. пев. дружине — На гробу — Навикавајте децу на пристојност — Некролог — Школске вести — Разно — Упражњена учитељска места — Нове књиге и листови.

0 моралном васпитању младежи. Говорио на св. Саву, у ерп. учит. школи, М. Борђошки катихета. — Животиње се управљају по нагонима својим, и свакој је напред одређен развитак. Од јагњета не може постати курјак, већ једино овца. Само је људе Бог "обдарио слободном вољом, само човек може да буде и оно што није, може да буде нечовек. То зависи од васпитања. Човек кад се јави на свет, нити је добар нити је рђав. Васпитање је оно, што од несвеснога детета прави разумна и добра или лоша човека.

Даље писац говори, како је пре било васпитање много више у духу моралности и побожности,“ међутим „сада је главно да се што више научи и зна, а да се и срце развије, то је споредно....... У школама се учи само наука, а не васпитава се... Друштво данас васпитава младеж, а не школа и родитељи. Па какво где друштво, тако и васпитање.“

После тога писац говори о родитељима који би требали много већу пажњу да обрате васпитању своје деце. „Многи родитељи мисле да су већ све и сва урадили, ако су децу до 12 те године у школу слали Али се они у томе варају. И ту писац наводи за пример вртара, који се непрестано старао да млада шибљика ојача