Učitelj

608 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

БАД ГЛАВНОГ ОДБОРА ХУ!. Састанак Држан 9. фебруара 1895. године.

На овом састанку били су: Мих. Јовић, Ђ. Ивковић, М, Везлицки, Ил. Радосављевић, Н М. Чолаковић, Ст. Николић, Ср. Отевановић и Стев. У. Ђорђевић.

|

Председник позива Гл. Одбор да, одреди тему за ХП. учитељ. скупштину.

Пошто је ХГ. учитељ. скупштина решила, да се на идућој, ХП. учитељ. скупштини, решава о учитељеком дому, то је Главни Одбор, имајући на уму важност овога питања по све учитеље и Њихове породице, решио је: да тема за ХП. учитељ. скупштину буде о учитељском дому.

Да би ова тема била што боље и исцриније разрађена, Гл. Одбор одредно је једнога свога члана, М. Јовића, да ову тему разради и на идућој учит. скупштини чита. У вези са овом расправом да се израде и правила учит удружења. Ова расправа да се штампа у „Годишњаку,“

О овоме известити све зборове и позвати их да и они ово питање претресају.

1

Главни Одбор још у почетку свога рада на дружинским пословима, у октобру пр. године, упутио је један распис свима учитељима и учитељицама основ. школа и позвао их: да се уписују ва чланове учит. удружења и да поред свога главног посла обрате пажњу и на унапређење наше пољеке привреде. Овоме су се одазвали многи учитељи и известили Гл. Одбор: да ће подизати угледне баште, и обратити пажњу на воћарство и винодеље. Неки учитељи а и зборови решили су, да код школе подигну расаднице америчке лозе и молили су Гл. Одбор да поради код г. министра, народне привреде и код пољопривредног друштва, те да добију саднице амер. лозе. Гл. Одбор одазивајући се молби својих другова, написао је молбу г, министву народне привреде, да се из држ. расадника. бесплатно шаљу саднице америчке лозе свима, учитељима и учит. зборовима који су вољни да код својих школа подижу угледне расаднике за винову лозу.

Г. Анта Голубовић однео је, у име Га. Одбора, ову молбу г. министру народне привреде и о резултату поднео је извештај: г.