Učitelj

692 НОВА РАЧУНАЉКА

Тако изукрштаним пречагама и дашчицама цела је рачунаљка подељена на 30 преградица; кроз сваку преградицу пролазе по шест гвоздених шипчица, које иду водоравно и сразмерно једна од друге удаљене, и на њих су навучене сочивасте куглице, с једне стране црвеном бојом а с друге црном бојом обојене, и то у истом реду као код мале рачунаљке на првој жици две; на другој једна; на трећој две; на четвртој две; на петој једна и на шестој две, свега десет.

Црне дашчице, које су испред куглица и жица, удешене су тако да се могу отварати и затварати, према потреби; кад се затворе оне покрију половину преграда, и ту се повуку, да се не виде, оне куглице, које при неком задатку нису потребне.

На горњем делу рачунаљке, као што се и на слици види, даска је издубљена и ту се умећу таблице од хартија, на којима пише: јединице, десетице, стотине, јединице од хиљаде, десетице од хиљаде и стотине од хиљаде. -

Да би се боље распознавале јединице од десетица ит.д. таблице су и разно обојене тако: јединице — љубичасто, десетице — плаво, стотине — зелено, јединице од хиљаде — неранџасто, десетице од хиљаде — жуто, стотине од хиљаде — црвено. Ове се таблице могу извлачити и увлачити према потреби, кад која рачунска радња буде захтевала.

· Још уз ову рачунаљку иду и две пречаге црвено обојене, које су широке око 3 см. а дугачке колико и рачунаљка. '

Оне се могу вешати на водоравним пречагама рачунаљке и скидати, према потреби. Оне престављају црте, које се подвлаче испод сабирака код сабирања, испод умалитеља код одузимања и т. д Све се ово може видети из примера:

Сабирање: 1124 3028 2405 1236 7798

Као што се и на слици види, у првом оделењу више прве пречаге одвојена је једна хиљада, једна стотина две десетице, четири јединице (1124). У другој прегради три хиљаде, ни једна стотина, две десетице, осам јединица (3028). У трећој прегради две хиљаде, четири стотине, ни једна десетица и пет јед. (2405). У четвртој прегради једна хиљада, две стотине, три десетице и шест јединица (1236).