Učitelj

702 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

свију пријатеља школе нашле су места у декрету који подносим на потпис Вишем Величанству. Потлиша ли га, В. Велачанство, ја ћу моћи прорицати земљи, да ће наша основна школа у брзо постати место у којем ће се образовати снажне и радне генерације, способне да очувају и увећају наслеђе цивилизације и славе које нам завешташе наши преци,

ж

Погледи -о начину како је изведона ова реформа и начела која су јој стављена у основу тако су умесни и сагласни са тежњама нашега доба, да држимо е неће бити некорисно да сеи наше учитељство са њима упозна.

Врање. - Свет. Ст. Симић Ре нмнниијј—————-4—__-_—__— а сањ-——_________________

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А

а) Реферати о педагошким“ листовима.

Школски Лист. Излази један пут месечно у Сомбору. Издаје пи уређује Никола Ђ. Вукићевић. Година 27.

Бр. 8., 15. Марта 1895 год. Садржина: Частољубље у служби васпитања — Седница школског савета од 6. и 7. фебруара Говор М. Калића на опелу Нике Михајловића — Познај само. себе — Рачунски извештај српског учитељског конвикта УН. Саду за 1895 год. — Некролог — Школске вести — Разно.

Частољубље у служби васаштања. [Из Акерманових „Педагошких питања,“ саопштио Ал. Марић. — Част, коју су људи увек високо ценили као идеално добро, у суштини, ништа друго није, до проширено самоосећање. Другим речима, свестан сам да постоји (самоосећање), и не само то, већ сам свестан дам други води о мени рачуна, да постојим и у свести других (проширено самоосећање). Овај нагон за проширењем нашег личног ја, сасвим је оправдан, пошто је самопоштовање основица моралу.

Најнижи ступањ части јесте свест да се о нама води рачун, или само да знају за нас. Виши се ступањ већ не задовољава таквом пажњом — тражи и да се цени његова личност. Човек за овим признањем од стране других тежи живље у младости, у добу кад његова морална вредност још није утврђена. Ко више искуства има, ко је потпуно убеђен да уважење само по себи