Učitelj

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 659 заступају у школи интересе народне, а код породица ученичких права школина.

Члановима кантоналнит одбора је дужност старати се поглавито о материјалним потребама школиним; они су њезини за. ступници пред школским и општинским властима; они раде да поједине општине помажу колико која може школама у кантону. А сем овога су самим положајем својим позвани да бде над моралним васпитањем ученика, помажућм у томе учитељу својим утицајем и на децу и на родитеље.

Одборници која рукују школским касама (а у њих притичу само добровољни прилози и легати појединаца, установа и општина) старају се о увећању прихода и распоређују их тамо где је потреба, олакшавајући на тај начин правилност посећавања школа. Приходи се троше на најразноврсније потребе, у којима оскудевају сиромашни ученици.

Општински школски одбори су једна од најважнијих установа, којом се помаже извршивању закона о обавезном школовању. Њихова је дужност проучавати на месту све тешкоће које сметају уредном посећивању школа и да их отклањају.

Вршећи свака своју дужност, све ове установе помажу земљи да извуче све користи од многобројних школа, на које се у Француској последњих година врло много троши. И ако је врло распрострањена, опет је у основи лажна, идеја, да држави треба оставити све старање и о јавној настави, као и о свему осталом. Држава је учинила што је била дужна учинити; остало зависи од добре воље свију и од иницијативе појединаца Држава је извела школско законодавство, спремила ваљане и савесне раднике, који су кадри да са вољом и одушевљењем послуже народном образовању, подигла угледне школске зграде, које су је коштале више од пола милијарде динара, у буџет унела више од 120 милиона динара. који се троше сваке године за основну наставу. Па зар онда држава нема права тражитп од својих добрих грађана, да и са своје стране учине све што треба да од толиких напора и жртава буде и корисна плода 2

Руковођен овим мислима Француски се министар просвете г. Р. Џоенкаре обратио 10 јула (по новом) пр. године свима овим одборима, једним расписом, у коме им је, чувајући се општих Фраза, подробно обележио, шта све могу на практици радити па да помогну са своје стране побољшању: 1, наставе у школи, и 2, наставе коју треба деца да добијају и кад школу напусте.