Učitelj

Ио УУ

НОВОСТИ И БЕЛЕШКЕ 679

читељи су издали брошуру у којој се много жале. Брошуру ту дали су свима члановима сената. У њој се поред осталог вели: Учитељска места се често продају, т. ]. чланови шк. савета при. мају мито. Плата многим учит. сад је мања од оне коју су имали већ пре 10 год. У многим школама је одвише ђака, често један учитељ има преко 100 ђака.

Зато учитељи траже: да се делокруг управних шк. власти ограничи, да се плата учит. одреди и поступно повишава, а од државе да се иста гарантује; да најмање плате буде 1500 Франака; да се стане на пут тајном кондујитисању учитеља, да број ђака на једног учитеља буде мањи; да болесни учитељи не плаћају свога заступника; да и учитељство бира своје заступнике у школ.

савет и у дисциплин. суд свој. ћеу. Ред. ж

Песталоције и Ушински. — Ове године навршило се 150 го

дине од рођења Песталоција и тај дан је свечано прослављен. Ове

године ће се навршити и 25 година од емрти руског педагога У шинског. = ,

Пољопривреда у француским школама. —- У Француској у департману Ја Мапсће наредила је школска управа, да се у школама учи и о земљорадњи, а да се чине нарочити излети до угледних пољопривредних имања. На тај начин жели се да се у оси. школама даје теоријско пољопривредно знање, и да се то утврђује по-

сматрањем истог посла у практици. Д. = Ђачнко одело. — У Галицији као да се више брину за капу

него за главу. Школа и просвета тамо нису баш за углед, а међу тим место каквих рефорама у корист веће и боље просвете, тамо се брину о том каквог ће кроја одело носити ђаци и учитељи.

Ове године ступа у живот закон од 1894 по ком ђаци средњих школа морају имати одело једнаког кроја. Многи се овоме опиру, али закон већ ступа у живот. Прошле године било је у тамошњој скупштини предлога да и учитељи носе једнако одело, да имају своју учитељску унифорљ у.

Тако се стара о просвети где се гледа какву капу носиша

не каква ти је глава и шта у њој има. ж

Особити учитељски јубилеј — славио је скоро један учитељ на острву Хелголанду. За 19 година његове службе на том острву био је 50 пута присутни сведок венчања разних странаца. Учитељ је у цркви и оргуљаш, а кад који странац дође ди се венча, па му по пропису требају сведоци, попа је прво учитеља позивао за то, и тако је учитељ скоро имао педесету такву свадбу. Свако

УЧИТЕЉ 49