Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 829

Решено да се спремљено писмо одштампа у 1000 комада и пошље зборовима да га раздаду својим члановима. Е Радојка жена поч. М,. Туфегџића, бив. учитеља, моли за помоћ, „јер је са нејаком децом и старом мајком у врло јадним материјалним приликама“. Управа збора у Обреновцу мишљења је, да јој треба дати помоћ, јер је сирота а поч. Туфегџић, био је члан удружења. Решење да јој се да помоћи 40 дин. ,

ТУ. Лаза Кнежевић, учитељ из Краљева моли за помоћ ради лечења, јер је одавна већ болестан. Решено, да се његова молба упути управи збора, те да поступи по чл. 19 правила Учит. Удружења.

МЕ:

Управа збора у Пожаревцу моли да се за њихову зборску књижницу шаље „Учитељ“. Решено, да се шаље.

МЕ.

Чита се писмо управе збора у Пожаревцу, којим износе своје мишљење о писму Гл. Одбора, које је одштампан у додатку 1 св. „учитеља“. Прима се к знању.

УП.

Мих. Станојевић, члан Уређивачког Одбора, подноси оставку на чланство у Уређивач. Одбору „Учитеља“ Пошто Глав. Одбор сматра, да је г. Станојевић својим изјавом, коју је штампао у „Одјеку“, престао бити члан редак. одбора = то се прелази на дневни ред.

УШ.

Чита се извештај одређених изасланика за преглед рачуна г. Павића, председника збора у Голупцу за прошлу годину. Из извештаја види се: 1, да Павић није платио улог за прошлу годину и ако је целе године био председник збора, 2, Од приређене забаве прошле године у корист Учит. Удружења, било је чиста прихода 79:90 дин. Од овога је Павић узео 69 дин. а остатак у 10,90 дин. остало је у зборској каси. На узетих 69 дин. Павић је дао признаницу да тај новац врати до 1. Априла 1895 г. али доцније сам промени признаницу и да нову са обавезом до |! маја 1896 г. 3, од уписаних утемељача у прошлој години само су тројица исплатили улог, а остали нису платили, а неки су и одустали, кад су видели како је и председник „тачан“. Решено, 1, да се овај кратак извештај штампа у записницима Гл. Одбора, те да се види „тачност председника збора“, који је својом „тачношћу“ придобио чланове збора, те су та и ове године изабрали за председника збора: 2, да се јави управи збора да од г. Павића до 1. маја наплати дугујућу суму и Гл. Одбору пошље заједно са 10:90 дин. шта су од забава остали у зборској каси и 3, да управа збора настане да се утемељачки улози од уписаних чланова наплате.

1Х.

Чита се молба председника срп-словенске школске општине у Т. Северину, којом моли Гл. Одбор да прими на распродају срећке које приређују у корист подизања њихове школе. У име награде нуде 100; од распродатих срећака. Главни Одбор после дужег саветовања о овоме решио је, да не може примити на распродају ове срећке из ових разлога; |. што би за распродају ових срећака тре- |