Učitelj

_ ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ 961

код којих ђаци мање узимају књите из књижнице, па опет ће вам, читаоци, бити јасно да ђаци чешких школа читају много и да им уџбеници нису једине књиге. А кад се тако деца у школи навикавају на читање књига, она ће и доцније, кад буду људи, књигу ценити, тражити и читати, те оно школско знање, не само да неће бити заборављено, него ће се знатно проширити и утврдити.

Сравните ово с нашим приликама где има места у којима постоји школа 10, 20 и више година, а нема добро писмених људи ни толико, колико би требало да је, кад би школа сваке године школовала само по 1—2 ђака! И опет се код нас још не помишља озбиљно на књижнице школске и на књижнице за народ! Оно што се овде озде помене у овом смислу, није још озбиљна брига за ову ствар. Крајње је време да очи отворимо и да озбиљно размислимо о том шта би се још као ново требало да установљава за ширење просвете и писмености у народу, а да се не мисли само о поправљању и крпљењу онога што данас пестоји. “) Шта нам вреди да имамо и много више школа него што их је данас, код већина ђака после школовоња о књизи и не мисли, те после неког времена само се зову писмени људи, а у ствари су полуписмени или неписмени" Школа се не учи да се само читати научи, него да се човек после књигом служи и користи. А користиће се ако се књига тражи и чита, ако она човеку буде друг и саветодавац целога живота његова. Да тако буде, народна школа треба народ у томе да научи и упути.

Књижнице за учитеље — има готово свака осн. и граћанска школа чешка. Али оне су махом сиромашне. Сиромашније од ђачких књижница. Но то свакој школи вије ни потребно, кад сваки округ има књижницу за учитеље. Она је у окружном месту. Њом рукује учитељ, кога окр. учитељско веће за то избере. Књиге се набављају из окр. школ. буџета. А сваке године се одређује извесна сума на то, те је књига доста и број се стално повећава. Учит. књижница прашког окр. има 3440 књига у 4720 свезака.

Списак књига, које се у окр учит. књижнице налазе, има свака школа у том округу, те учитељи могу проучити коју књигу хоће. Пошта носи бесалалино учитељима књиге из књижнице, а. тако исто и кад се натраг пошаљу. Учитељ само картом или

#) У Хрватској 1899/, школ. години било је ђачких књижница 974, са пре-

ко 60.000 књига, а књижница за учитеље било је 1171 са преко 22.008 књига. НЕ године било. је учитеља 2135.