Učitelj

ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ 965

школи ради. Испитивач обично уз свако питање дода: како бисте то и то, у том и том разреду предавали, или: у ком се разреду и како то и то ради:

5 Пређе су ови испити били више теоријски, а сад су, као што се види, више практични. После овог испита, сваки учитељ држи још и по једно практично предавање у осн. школи.

За полагање ових испита плаћа сваки учитељ таксе но 10 фор. То је дијурна члановима испитне комисије.

Испити. за учитеље грађ. школа. — Ја сам већ рекао да су грађанске школе сличне нашим нижим гимназијама. И учитељи тих школа предају сваки по једну групу предмета, као и наши професори. Разлика је само што тамо предаје сваки учитељ своје предмете и што се на упражњено место у којој грађ. шк. јавља и прима онај који има спреме за ону групу предмета за коју је место упражњено ; а код нас је обична ствар да једна гимназија има сувише филолога, друга сувише природњака, и да проф. предају предмете друге, а не оне за које су се спремала и испит полагати.

Испити за учит. грађ. школа полажу се по групама. Има три групе: филолошко историјска, природно математичка и техничка. Неки положе једну групу, па се доцније јаве те полажу и још једну групу предмета. Ово чине зато, што онда имају бољу и већу квалификацију и, што је главно, боља места могу добити пре, јер се могу јавити на стечај кад је упражњено ме: сто узитеља и једне и друге групе.

Пре усменог испита полаже се писмени испит (писмена расправа о каквом педаг. питању). Који по други пут полажу другу трупу предмета, ослобођени су овог писменог испита. Испитна комисија има по 5 чланова. И у овој «омисији има и учитеља грађ. школа. Но главни су испитивачи професори, а учи тељи више присуствују као чланови; али има спремних учитеља, грађ. школа, који испитују као и проф.

И питања, која се на овим испитима дају, махом су таква, да се тражи и знање и с њим у вези како то у грађ. школи треба предавати.

_ Из предмета које учитељи не морају предавати, и које предају уз хонорар (хришћ. наука, немач. и франц. језик, музика) полаже ко хоће засебан испит, после ових поменутих.

Спрема учитеља. — Кад се упореди спрема учитеља основнит школа наших и чешких, рекао бих, да разлика није велика. Учитељи грађ. школа, пак разуме се да имају више спреме, Они се