Učitelj

ТРЕБА ЛИ И ЈЕВРЕЈИ ДА УЧЕ СЛОВЕНСКИ ЈЕЗИК 977

су ми корак одобравали сви, који су хтели, да се интересују тим питањем, па и неки виши чиновници министарства просвете, а и сами Јевреји нису никад протествовали ни једном речју.

Нека је и то један разлог више, да и Јеврејчад треба да уче и Словенски Језик !

Најзад, ако ова јавна реч буде изазвана рад министарства просвете, да оно реши ово питање у једном или другом правцу, онда је постигла цељ ова расправица, јер ће завладати саглас-

ност у овом једном школском питању, које није без важности и о коме различито мисле учитељи.

Лаза |. Обрадовић, УЧИТЕЉ

о анано-аадијењаинђрви =

УЧИТЕЉ ЊАО ВОЈНИЊ

___о-4

Свакоме Србину, као грађанину, једна је од најпречих дужности, да се брине и стара о опстанку своје отаџбине. Људи, који не бране своју отаџбину и не брину се за њу, губе се заједно са отаџбином, и време их збрише са шара земљина. Том дужношћу -– бригом за опстанак своје отаџбине -- обавезан, сваки Србин ако.хоће да буде прави бранилац своје отаџбине, мора да буде војник, и то војник, који је способан свакога часа да буде готов стати у бојни ред и погинути за свога краља и отаџбину. Да се за то оспособи, дужан је — према данашњем уређењу — да одслужи прописано време у којој од војених јединица, те да се у њој оспособи за одређену му службу у војсци.

У грађане са таквом дужношћу долазе и сриски учитељи. И они сачињавају један ред грађанства у овој земљи, који је својом дужношћу позван да гине за краља и отаџбину. И као таквим и њима је потребно, да се за ту тако деликатну и патриотску дужност оспособе — спреме. Спремање то врши сеу војсци на одрећеном месту и јединици. Све што сеу војсци учи, морају и учитељи знати. Тако налаже дужност и позив војнички. Но учитељи, као људи интелигентни, лакше и брже могу да науче све оно, што војник треба да зна Из тога узрока је у нас у војсци за учитеље, као и остале интелегентне младиће, установљен законом скраћени рок служења са обавезом, полагања подофицирског испита.) Тако је се дала могућност, да они могу корисно да употребе своју интелигенцију и да не губе време у бескорисном дугом служењу у војсци.

1) По изменама сада служе пуну годину дана. Ур.