Učitelj

лазе, у китњастој Бранковини, образован је одбор, који ће од Орпчади прикупити прилоге, за подизање споменика на гробу његову.

Одбор је радио што је и колико је могао. Али да се жељени циљ постигне, треба много и много помогача. Ти помагачи јесу на првом месту учитељи п родитељи. И ако је се овај Одбор, и прошле године обратио баш тим најглавнијим помагачима, ипак је се њих мало, томе позиву одазвало.

Одбор је уверен, да је тај слаби одзив био једино због наше српске нехатности, због онога пашег српског „лако ћемо“.... Јер се не може ни замислити, да има српскога срца, коме није мила и драга успомена наш Чика Љуба. Не може се ни замислити да има родитеља који чеду своме, нади и поносу своме не би дао само десет пара, да се са том својом малом паром одужи сени великога Србина песника, који је за Српчад живео!.....

И, када је Одбор уверен да је то тако, он се овим и опет обраћа родитељима и учитељима и моли их да се својски, онако како то сен неумрлога Чика Љубе заслужује, заузму око скупљања прилога.

Скупљене прилоге треба слати благајнику одбора г. Светозару Петровићу, свешт. бранковачком — Ваљево.

Сваки, коме би требало ма каквог обавештења о раду овога Одбора, нека се обрати председнику његовом, који ће радо свакоме на сва питања дати одговора.

Учитељи и родитељи! Вама се опет обраћамо, вас молимо да нас потпомогнете, те да се овај почети посао и доврши. Немојте да вас сада мала Српчад криви кад постану људи, па ик кад год пут нанесе светоме гробу Чика Љубином, па ту у „Златној књизи“, не нађу своје име забележено, да су и они, својим малим даром помогли подићи величанствени спомен своме Чика Љуби.

Слошки дакле на посао!

„3 рно по зрно — погача. Камен по камен — палача, Кап по кап — Морача“.

Бр. 25. Х1—96 год. Бранковина. ПРЕДСЕДНИК ЂАЧКОГ ОДБОРА Мих. Сретеновић

УчЧчИТ. У БРАНКОВИНИ,

ДЕЛОВОЂА Л. Ф. Лазаревићева БЛАГАЈНИК УЧИТЕЉИЦА Свет. Петровић

СВЕШТЕНИК,

ЧЛАНОВИ:

Симо Петровић, Машинка Лавићева, Веселин Јеремић, Војислав Петровић, Рајко Обрадовић и Божидар Новаковић,