Učitelj

Ре

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 327

члановима Удружења, Напомињући ово, ми, као садашњи представници учит. Удружења, вршимо само своју дужност према Удружењу, а на вама је, другсви, да промислите и да примиге или олбијеге овај „другарски позив, који неоспорно води срећи и бољој будућности како народну просвету, којој сви тежимо и за коју се залажемо, тако и појединце, који ће у општем добру наћи и своје добро. ;

2. Дружински лист «Учитељ» излази у месечним свескама, а цена му је 10 дин. годишње. Јула и августа лист не излази. Без новаца лист се никоме неће слати. Стари претплатници, којима је септембарска свеска послата, треба свеску одмах да врате, ако не мисле држати лист.

Према новим правилима чланова има; добротвора, утемељача, редовних и помагача. Добротвори су Удружења они, који плаге једном за, свагда, 100 дин. најмање, а утемељачи 50 дин. Добротвори имају сва дружинска издања бесплатно сем листа, а утемељачи имају само лист за пола цене (5 дин.).

Редовним чланом Удружења може постаги сваки учитељ српеке народ-

ности, па ма где он са службом био. Редовни чланови плаћају годишњи улог од дванаест динара, а лист добијају бесплатно. Прва половина улога, од 6 дин. мора се послати Гл. Одбору најдаље до 1 јануара 1898 год., а друга, опет од 6 динара. најлаље до ! марта 1898 год. Чланску карту добиће чланови тек онда, кад Гл. Одбору пошљу обе половине улога. Карте ће потписивати председник и благајник Гл. Одбора и председник и благајпик оног збора, коме члан припада.

Нова правила слађе се зборским управама за све чланове, кад чланске улоге пошљу. Према новим правилима у једном срезу не може бити више зборова од једног, а зборови носе имена по имену свога среза. У окружним градовима може бити такође само један збор, а у те зборове могу се као чланови уписати и учитељи и учитељице из села, којима је окружни град близу. |

Према новим правилима сав новац од добротвора, утемељача и редовних чланова зборске су управе дужне слати Га. Одбору, а за своје потребе садржаваће само једну трећину дохотка од забава и сав улог чланова помагача. (Помагач може бити сваки грађанин који плати 5 дин. годишњеј.

3. Удружење је откупило Педагогику од г. др. В. Бакића, професора Вел. Школе. Према скушштинекој одлуци њу чланови Удружења могу добити по % дин. а за друге цена је 5 дин. Ђаци и књижари имају 20 од сто процента од продајне цене, кад купују од једном више комада.

У колико ће се Учитељско Удружење моћи одужити и свом задатку и сени учитељског добротвора распростирањем овог новог свога издања, које најбоље препоручује име писца — као и ширењем свога часописа, «учитеља», намењеног школи и њеним радницима — зависи у главном од управитеља школа, на којима је дужност и према наређењу највише просветне власти и према Учит. Удружењу, да свима силама настану код школских одбора, да их набаве за школске књижице.

Да би им се тај посао “олакшао, Главни Одбор, по дужности својој, умолиће садашњег г. министра, да оштрије нареди школским одборницима,

да се „Учитељ» и Педагогика за књижнице набаве, и да употреби — ако буде потребно — законске казне према онима, који се не би по наредби управљали. ·

(