Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 679

дине по новом, дале одличне резултате, јер је само у општинским основним школама било уплаћено до краја прошле год. 5,725.000 динара. Пошто прилози иду у пензијону касу, која стоји под државним надзором, то су улагачи сигурни од губитака. ж

У Антверпену образовала се сад скоро Француска трговинска, комора. Он има задатак да оснује француску трговачку школу. По свој прилици она ће привући и децу Фламандских родитеља. Као и многе друге Француске школе у Белгији, уживаће и ова школа помоћ од „Француске. алијанције«“ (А апсе Егапсалзе).

, ж

По извештају за 1893—1896 годину походило је пољопривредни утститут у Сетђјоих-у 260 ученика, од којих је било 217 Белгијанаца, а +3 странца; сем тога је уживало наставу још 22 слушаоца. Средњих пољопривредних школа, које је потпомагала држава, било је 16: у Авелгему, Карлебургу, Шимеју, Динану, Елзелу, Енгијену, Грамону, Хасел-у, ла Лувријеру, Лезу, Опвику, Сотегему, Тесендерлоу, Тајету, Виртону и Варему. Пољопривредних школа за домаћице било је 10: у Бастоњу, Бушуу, Бригле-у, Гизегему, Керву, Келу, Морследу, Остерлоу, Оверишеу и Виртону; ове је школе походило 505 ученица. Сем ових школа имају још низ школа, у којима се дају упутства у млекарству.

ДАНСКА

Кад је прошлог пролећа дало оставку Рец-Тотово министарство, постао је Министар унутрашњих послова дотадашњи Министар просвете и црквених послова Барденфлет у новом министерству Хорингову, а за Министра просвете ш црквених послова постављен је епископ, доктор теологије Стир.

Стир је рођен 1838. године, 1861. постао је кандидат теологије, потом је постудовао дуже времена у иностранству, био три године пастором и десет година као професор теологије на универзитету у Копенхагену. Године 1887. постао је епископ задужбини ЛоландФастеру. Нови министар просвете важи као школски пријатељ. Он је пре кратког времена рекао, да је био за њега битни узрок да га приволи, да се прими портфеља Министра просветв и црквених послова, нада да се изведе школски закон, који жудно очекују са свих страна.

; О -

Крајом августа прошле године пробавило је око 30 јужнојитских девојчица у Копенхагену, којима су показивате красоте данске главне вароши и њезине околине. Пут су имале бесплатан. Сва места, где се дају забаве, краљевски музеји и т. д. дали су им бесплатан улазак. И за слободан стан било се побринуло; седеле су у главној пожарној станици.

ж

Школски инспектор Јован Отозен у. Копенхагену држао је пре -

кратког времена у једном јужно-јитском удружењу предавање о 46%