Učitelj

700 5 ПРОСВЕНИ ЗАПИСИ

Из обзира према простору ми се морамо одрећи, да излажемо дотичне наводе Силијеве, који садрже множину најважнијих педагошких закључака. И друге исто тако важне главе књиге, од којих потињемо још «дете као вештак» и «млади цртач“, у којим главама писац измеђ осталога износи читав ред интересантних сличности између просте уметности дечје и уметности нецивилизованих народа, износећи множину дечјих цртежа пи сликарских престављања дивљака.

И ако је ово дело намењено поглавито педагозима оно је пробудило живо интересовање и осталих интелигентних кругова и чита се по Инглеској веома много а“напшеано је врло примамљивим стилом.

Ово дело преведено је и на немачки језик у добром преводу од др. Штимпфла, и одатле би се могли користити наши учитељи који владају немачким. (По немачком) М. Ј. А.

> + фд— + •-

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

КРЕТАЊЕ ДРУШТАВА

Крајем прошле године образовано је у нашој домовини још једно ново културно удружење. То је Српско Хемијско Друштво. 15 новембра пр. године искупили су се у згради Државне хемијске лабараторије сви српски хемичари, који су у Београду, да се посаветују о оснивању Срп. Хемијеког Друштва. Том приликом су одлучили једнодушно да је преко потребно да такво друштво и у Србији постоји. На томе састанку одлучили су српски хемичари да приме позив председништва интернационалног конгреса за све гране примењене хемије на учешће у конгресу који ће се држати У јулу 1898 год. у Бечу. На другом састанку своме, држаном 929 нов, еложили су се сви чланови овог скупа о задатку и правилима овог новог Аруштва. На трећем и четвртом састанку држаном 95 децембра пр. год. и 15 јан. ове год. вођене су научне дискусије и саопштавани научни ресултати из појединих грана сувремене науке.

лични гласови

Нов митрополит. 15 фебруара нарочити Изборни Сабор састао се овде у Београду и изабрао на место пок. митрополита Михаила за архијепископа Србије епископа нишког г. Инокентија, који је на то место и потврђен.

БЕЛЕШКЕ ИЗ НАУКЕ И НАСТАВЕ

Психологија детета. Испитивању дечје душе јесте у најновије време обраћена озбиљна пажња како од стране психолога, тако и од стране пе„дагога и тиме је створена нова научна област. У Немачкој је прокрчио пут психологији детета физиолог Ргтеуег, ну она у тој земљи није добила много раденика. Друкчије је у Енглеској, Француској и у Уједињеним сезверно-америчким државама. У Француској је жив интерес поклоњен психологији детета услед радова Вегпагд-а, Регег-а и Сађгеј-а Сотраугб-а. У