Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ - 103

једноме васпитачу младога нараштаја. Дуго би било кад би ту износили цео садржај који је у сваквм броју врло обилан и одабран. Најтоплије га препоручујемо браћи учитељима.» у

Ми смо веома захвални честитој «Бованској Вили» на овој пажњи и објективној оцени.

Збирка српских народних песама и игара. Наш друг Станоје Николић учит. овд. дао је у штампу друго издање збирке српских народних песама и игара (за виолину) коју ће издати књижарница Мите Стајића у Београду. У збирци има 60 песама и 100 игара, а међу њима има и доста нових које до сад нису нигде штампане.

ж

Друштво за заштиту деце. У Берлину је образовано Друштво за заштиту деце: «Ктдегасћлигуегеја». То ће се друштво борити противу евију невоља, у којима се деца налазе, било да потичу услед злоупотребе рододитељске власти, или због рђаве неге код непогодних личности и тиме их сачувати од суровости. Чланови тог друштва обвезују се да јаве властима сваку свирепост, која се над децом врши, а и сваку занемареност. Децу, која су у опосности по морал и телесно здравље, друштво ће склањати у уточишта код погодних породица. Даље ће распростирати брошуре и утицати на законодавство. На штампу ће се одмах почети утицати. Управа је се друштвена, у којој су многе високе госпође, обратила молбом државном сабору и моли да се усвоје ове законске одредбе за заштиту деце: ; !. Сва деца, испод 15 година, дата на чување другим лицима и она деца, чији су родитељи пијанице, или су ради рђавог поступања с децом били раније кажљени, или пак стоје у основаном подозрењу, да прекорачују право власти над децом — да буду стављена под надзор поверљивих личности, које ће имати право и дужност да се у одређеном времену уверавају о стању, у коме се деца налазе и да у нужном случају друга склоништа одређују 52. У овом случају родитељи губе свако право над дететом, а ако ву материјално доброг стања, то ће их они издржавати. ф 3. Личности, које су намерне узети дете. испод 14 год. на чување, морају ово јавити надлежном полицијском чиновнику, који ће се уверити о домаћим приликама дотичних личности. За тим чиновник даје допуштење за пријем детета, ако му телесни развитак не стоји на путу. ђ 4. Личности, које су осуђене под полициј. надзор, које. су изгубиле право грађанске части, или су пијанице, не могу добити допуштење да узму на чување децу.

Васпитање индиске омладине у Америци. Познато је, колико труда. улаже влада америчких уједињених држава за васпитање индијанске омладине. Сем тога, што она издржава засебне индијанске школе, она се већ годинама труди, да учини приступним у западним државама и обичне среске школе оној пндијанској деци, чији родитељи још живе у племенима и који због тога не могу бити оптерећени школским прирезом. Могло би се узети, да ће грађанство оних општина на граници индијске резервације, радо подносити незнатан вилнак у трошку ради школовања индијанске деце већ из рођеног пнтереса и мудре предохране, али пијонири таквих крајева, у којима је иначе све скројено за тренутни успех немају никаквог интереса за васпитање подмлатка и држе кесе чврсто завезане. А и у добити су при том, кад се савез место њих самих брине и за мрку и црвену децу.