Učitelj

760 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

сећајући се његове љубави и милосрђа спрам њих, постаће корисни члавови друштва, па ће и они друге помагати.

Ну, организација ових фондова, извршена је неједнако, те многи _ не одговарају ни приближно ономе, чему су намењени. Има Фондова, који сјајно напредују и у свему одговарају намењеној цељи, њихове управе најсавесније управљају Фондовском имаовином, рачуни су им. увек тачни и исправни и сваке године дају се јавности. Ну, на велику жалост, на неким местима Фондовски новац разграбили су управљачи њихови и служе се њиме, не плаћајући ни интерес, ни главне суме а на неким местима председници школских одбора потрошили су Фондовске имаовиче, те се о њима не зна никаква рачуна! Те услед тога, школска сиротиња, у таким местима не добија, оне потпоре, коју би од добрих људи у својој околини могла добити. Од стране надлежних, до сад је мало пажње поклањато овим хуманитарним установама, ма да би њихова правилна организација и напредак знатно припомогли напретку наше основне наставе.

Из љубави према ђачкој сиротињи, чије су патње велике, надамо се: да ће Министарство просвете наћи начина, да организација ових Фондова, буде свуд постављена на здравој и сигурној основи, како би њихов напредак био јачи а контрола сигурнија.

Јован Голубовић, учитељ.

ГРАЂА ЗА ИСТОРИЈУ НАШЕГ ШКОЛОВАЊА ИЗ „СОКО БАЊСКЕ“ АРХИВЕ

ЗА ШТАМПАЊЕ ПРИРЕДИО

Свет. М. Марић учитељ

Још у почетку, када сам преко „Српских Новина“ почео објављивати поједине важније документе из ове архиве, ја сам замолио читаоце, да ме извине, ако иста не буду хронолошки сређена, јер ми је то и поред најбоље воље, — просто немогуће за то, што се архива налази у највећем нереду, разбацана тамо амо по тавану.

Да узгред на овом месту напоменем ово: Алексинац, Књажевац и Зајечар 1876 год. Турци су предали огњу, те је све погорело. Једино је Соко Бања остала тада недирнута од Турака, и ако су је ови могли заузети кад су хтели, јер је иста била напуштена. Стара архива горње три вароши погорела је, једино је остала Соко Бањска архива недирнута, и у њој има доста важних ствари, па да не би и она пропала услед нехата, Тр 0000 би надлежни г. мини