Učitelj

798 ЕЊЉЊИЖЕВНОСТ ит

земљу, · осе Волим длакама за њу учврстеи у брзо клијају. А семена, која се нису чврсто прилепила, и не клијају.“

Вапив на стр. 88. у „Бешадеп Гаг Чеп Шигегтеће тп дев 700Јогје, 1894.«, у књизи, која се сматра за најбољи и најраспрострањенији уџбеник у вишим разредима немачких средњих школа, овако видру описује:

„Видра (Гшта ушеаг а 15 · 60 до 90 см. дуга, има дебелу, за= тупасту њушку, кестенасто обојену Кон мтрско, који су разапети кожицом за пливање, она станује у рупама крај обала, у Јевропи и Азији, плива и гњура се врло добро, ждере рибе, водоземце и ракове, а даје се научити и да за човека лови РА Кожа, јој се веома "»дени.< А ево како Шмајл говори о видри:

Видра, (Тлига ушеалтв |) ~ (дужина тела 80 см.

| -Телесна грађа и живот у води | 1. Њена кожа. Свака животиња са сталном температуром крви "пропада у случају, кад њено тело дуже времена буде снажно расхлађено. Пошто видра велики део свог живота проведе у води, па и за време саме зиме лови по води, пи кад је ова ледом покривена, то јој мора бити дата особита заштита од расхлађења (назеба). Ову јој даје њена кожа с густом длаком, која никад не може бпти оквашена. Дуга длака (Фе Стаппепћааге), која не прима воду, стоји густо по вунастој длаци (Чаг УуоЛћаатј), Овим се праве мали ваздушни простори, који забрањују води, приступ до саме коже и тиме се спречава расхлађење крви, које би донело и смрт. Тако живи видра у води и при том и у ваздуху.

2. Њено тело: а) мала глава, кратак, дебео врат и витак труп праве тако да се каже један клин, који брзо просеца воду. Поште се труп може змијолико савијати, то и животиња може Дру пливању свој правац брзо мењати. При том се битно потпомаже.

ђ) дугим, бочно стиснутим, широким репом, који дејствује као весло.

с) њене ноге су кратке и због тога, особито пошто су прсти снабдевени истегљивом кожицом за пливање, може извршивати снажне · ударе по води. Оне су њена права весла.

4) длака увек глатка и клиска умањује трење (слично томе код: риба чини врло љигава и клиска кожа с крљуштимај. |

__еј Уста су чврсто затворена мускулозним п еластичним усницама, да не би у њих ушла вода. КЕ у

[) Ноздрве (као прорези) такође су затворљиве, да ни на њих

"не би лако ушла вода. ПО

с) Једним кожним набором уши су такође затворене и у длаци готово са свим окривене, али ипак ај бвречено примање. енучиик)

талаба: