Učitelj

из НАРОДНЕ ПЕДАГОГИЈЕ :5 617

да тим сипа у корито воде, у које саспе пепео са све четири гомиле, па за тим мете дете у исту 'воду, и окупа га. После овога мете чубар и босиљак на пупак детињи и баје говорећи: „Кучеће (длаке) на куче, мачеће на: маче, свињске на свиње, говеђе на говеда. да тим окрене дете потрбушке, и трљајући га јако говори: „Ако сте ту одмах пзласте, јер вам ту није место“,.,..... Кад се ово изговори, ако дете запста има, длаке, оне ће да се појаве на трљаном месту, при чему „ваља“ отац детињи да их забрија (оштром бријачицом) и нестаће их.

Кад мало дете пожути у лицу, кад му пожуте и прозре се уши, кад се често пипа по глави, кад у опште не ваља, — онда се каже да има „бубе у глави“. Противу овога врачају овако: Она која „зна“ да врача од овога, узме девет буба (црва од буба шваба), које се обично налазе по кућњим буџацима, (испод црепуља, чабрића и др. ствари, које се ретко помичу). Те бубе помешају са машћу и мету их онако живе на детињу главу. Бубе се размиле по темену, а она их враћа ретким чешљем, говорећи: „Напрат напратинов напратио бубе на главу нашега (по имену), да му крв пију, да му мозак једу, да му живот узму. Но његова крв није за пиће, његов мозак није за јело, његов живот није за одузимање. да то оне ту не могу да остану, већ нека иду у мутну воду, у чарну гору, где воденица не меље, где пас не лаје, где петао не кукурече, итд.“ Сад кажу ако дете заиста буде имало бубе, онда ће оне бубе на глави све да поцркају, у противном неће. Ово ваља да се баје у млади понедељник пли среду.

Ако мало дете држи уста отворена, на мајку су му Г режали ис, кад је с њим била крута.

„Не ваља се“ годоглава мати да доји дете, јер дете може да се разболи. — Ради истог узрока „не ваља се“ дете купати у среду и петак.

„Не ваља се“ отварати врата док се дете купа, јер после исто неће да спава. Но ко се туђин тада затекне у кући „не ваља“ одатле да иде док год се дете не окула. Ну ако би баш хтео да пође „ваља“ да остави што од својих хаљина (кецељу или др.)

После порођаја породиља „ваља“ да се очешља ретком страном чешља, да би ређе-рађала децу. | |

„Не ваља се“ породиља да се излива за по дана, јер врло лако може дете да оболи.

„Не ваља“ мало дете љубити за врат, јер ће да буде лажљиво.

„Ваља се“ невадојено: дете крстити, да би живело. Ово чине они, којима се деца не држе.