Učitelj

РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Дужности учитељеве у школи јесу оне исте, које су и школин задатак; јер школа, као мртва ствар, и не може изводити свој задатак, већ их изводи учитељ. Према томе дужности су учитељеве ове:

1. Да наставом и васпитањем ради на интелектуалном, физичком, моралном и естетичком васпитању деце.

2. Да пажљиво развија све природне клице дечје способности, како би она доцније сазнала своје место у природи и друштву, ка истом тежила, и спремила се за постизање тога свога места и задатка.

3. Да наставом и самим животом, у једно исто време, од детета образује природно и хармонијски развијена човека, како умно тако и Физички, како естетички тако и морално, дајући, разуме се, првенствено место интелектуалном васпитању као најважнијем. Дакле, да у детета развије ум, облагороди срце, оснажи тело и побуди укус за лепим. Те од слабе и неразвијене деце да створи умом јаке, срцем племените, и телом снажне потоње људе и "грађане, како ће што више бити од користи себи, својој отаџбини и друштву. |

4. Преко деце, а и непосредно — јавним предавањима, саветом и поуком, растурањем корисних књига, установом добротворних фондова, завођењем читаоница и књижница -— да уноси у масу народа светлост и науку. У свему овоме треба учитељ не само да суделује, већ да буде и покретач. У школи и ван ње да чупа укорењене. заблуде, предрасуде и сујеверице, код деце и народа. Да саветује и поучава свему што је паметно, поштено и корисно, свакога сваком згодном приликом, држећи се онога принципа: „Све у своје време и на своје место“.

5. Да потпомаже не само просвету већ и економски напредак народа, јер нам од економског благостања све зависи. Снага сваког народа је, на првом месту, у његовој култури. Модерни начин освајања народа је економ-