Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ . 681

жива илустрација те жеље, да продрма све удове тела после оноликог седења у школи.

Многи од највећих педагога предавали су својим ђацима шетајући или стојећи, Сетимо се само Платона, Аристотела, Сократа, па грчких и римских гимназија, где није било клупа, већ се стојећи предавало и учило. Сетимо се Филипа Нерија, па Фребела, п пружимо 'својој дечици што више прилика, да стоје у школи и да се што више крећу. Негујмо школске шетње и наставу у чистој божјој природи.

„Харт.“ ж ~

Према најновијем извештају министарства просвете у Италији има око 50.000 основних школа, од којих су половина државне, а половина црквене установе. Од ових последњих 19.000 их постизавају успех, а остали постижу слаб или никакав успех. Закон о обавезној настави изводи се траљаво. Од регрута их је било 60%, писмених, а и то је довољно пошто учење траје само три године, и од целокупног броја тек у, продужује своје школовање а У, не, осим што неки од њих похађају само једну годину вечерњу школу. Министар просвете жали се, да су њихове школе у погледу методе и школских књига са свим несамосталне, и да је све то донесено из других земаља, а у својој земљи да се васпитању мало пажње поклања. Закон обвезује општине да су дужне издржавсти потребан број“основних школа, Оне морају плаћати учитеља, бринути се за школ. зграде и учила, а држава даје само потпору сиротнпм општинама. Али уза сву ову државну потпору врло често догађа да јадни учитељи по неколико месеци не приме плату.

ПРУСКА

Пруски жинистар просвете о учитељима основ. школа. Децембра. месеца пр. године славила је 150 годишњицу Учитељска школа у Коретећи у Пруској. Прослави је присуствовало око 500—600 некадашњих ученика ове школе и министар просвете Пг. Возве, који је том приликом два пута говорио. У свечаној седници рекао је између осталога и ово: „Пруску су назвали земљом школа. У истини су наши хохенцолернски кнезови увек признавали велику важност школа по народ свој. Они су знали, да се само школом може васпитати побожна, слободна, корисна и храбра омладина. У заблуди су они,

37“