Učitelj

570 у РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

учитељеким екупштинама говорено. Резултат евега тога писања и говора ово је: Певање у цркви строго узевши није учитељека дужност. Ђаци се могу учити црквеном певању а да не певају у цркви, као што је то данас у црквама многих вароши где певају певачке дружине. Певање задаје учитељима доста муке, те их код оволиког рада у школи треба ослободити бар од те муке. Оно не да учитељима ни на дан празника да се одморе, кад се сви други људи и чиновници одмарају. И учитељима треба, оставити „слободно идење у цркву, као и другим чиновни“ цима и хришћанима. Где је пак нужда и потреба да учитељ пева —— кад само један свештеник служи у цркви да му се за то даје пристојна награда.

Многима изгледа смешан и чудноват, да не рекнем дрзак, овај учитељски захтев, да им се плаћа у случајевима кад морају певати. Јест, никоме ништа није смешно, чудновато ни дрско, кад какав професор, секретар или начелник кога министарства, предаје што, (такође из нужде) у другој школи и прима за то нарочити хонорар. И никоме не пада на ум, да их нато намора као учитеље на певање! — И овде излази опет оно, дасе на првом месту од учитеља тражи, ваљда из патриотизма, бесплатан рад, услуга, помоћ, кад је то ошшта ствар, док се други чиновници, далеко бољег положаја, наплаћују за сваки свој миг! И опет излази, да учитељ треба да буде државна, закрпа где год могне поднети !!

Џри крају овога товора биће речи о томе какав треба да буде учитељ, па да може одговорити овој својој дужности у школи.

/ Учитељ ван школе.

Учитељев рад ван школе исто је тако важан као и онај у школи, али је од њега далеко разновренији и тежи. Ту се готово толико исто учитељ показује убулози учи-