Učitelj

ВАСПИТАЊЕ СЛЕПИХ - 189 питање елепога тражи особите подетицаје, нарочиту љубав, особито умење и етрпељивост. |

Ипак уз одречна својства природе, која се од части издашно уравњавају, природа је дала слепом и нека позитивна својства, која служе за јаке тачке ослонаца за васпитача. Оно, што је организам уштедио на развићу вида, пошто овога нема, иде на развиће и усавршавање других чула, а нарочито пипања и слуха, да ова у слепих долазе до невероватне Финоће и висине у развићу. Слух у млогоме замењује у слепца вид; слеп се њиме руководи, слух га опомиње, помаже му у распознавању предмета, који га окружавају. Пипање у елепих такође испољава чудну Финоћу; узмимо на ум само особину елепога, да је врло осетљив на променама температуре. Нормалан човек не осећа један покрет ваздуха, а елеп потом покрету осети да му се неко приближава ; после, по ваздуху слеп позна да ли му се приближава човек или животиња, да ли је ту дувар, да ли су отворена, врата, познаје правац коридора или улице. Слепо дете често што игда може трчи, а не боји се да ће се ударити о шта, и може да распозна све предмете који га срећу. Ово распознавање по ваздуху објашњава нам по оно, што све слеп хоће да спотакне о неку ствар пре кад је у соби, у мирном ваздуху, но напољу. О моћи пипања да. и не говоримо; може се пак рећи, да сва вистема васпитања слепога оснива ве на тој у вишем степену развијеној способности.

Даље, осуство вида одстрањава млоге поводе ка расејаности, што то код окатог детета, није. Слеп је по невољи пажљивији, пажња му је сасређена а услед овога и памтљивији. Слеп споро усваја, гли чвршће памти. Слеп треба, умно да преставља, што окат површним погледом сазна. Услед овога слеп је склон да размишљђава, да се удубљује у себе и да као Философира. Слеп је трпељив, постојан, издржљив и љубазан. У слепих девојчица, за чудо, примећује се завист на накитима и украсима. Одкуда у њих ово својство 2 Свакако од подражавања окатима. Финоћа слуха порађа им вољу и сповобност музици. Знатна је часност слепих, одвратност ка лоповлуку, ашто је осведочено масом Факата.

| п Недостатак Физичких и духовних особина. упућује на то, да је немогуће применити на слепе опште услове васпитања. У заводу за нормалну децу не треба васпитавати и слепу. Ово је већ давно при: знато и сада нема земље, која ма имало претендује на културност, а да не би стварала склоништа, школе и радионице за слепе. У наб,