Učitelj

ЈЕДНА ШКОЛА 143

4. да немачки језик. За Ш разред: Немачки буквар од М. Средојевића ; за ТУ разред: Немачка Граматика од Ст. Чутурила.

5. Очигледпа настава обрађује се на основу читанака: ћирилицом а нарочито оних латиницом.

6. да Земљопис. Имају у 111 разреду: Земљоше за 11 разред основниг школа у Босни т Херцеговини; у ТУ разреду: Оемљоиме за четврти разред основниж школа у Босни и Херцеговини.

1. Ва српску историју, За ПГ разред: Српска историја за нижу основну школу од Јоксима Ст. Марковића, а за ТУ иста књига и још: Повијест Босне мч Херцеговине за основне школе.

8. да природопис немају уџбеника, но обрађују на оенову читанака. Исто тако нема уџбеника за физику, рачун и геометрију. Краснопне и писање пишу деца оно, што наставници и наставнице напишу на табли. За Цртање имају Цртанку од М. Рогуље бр. 1. за П разред, и Ш бр. -., за ЈУ бр. 3; за појање у 11 и ТУ разреду: Мала Катавасија од Д. Поповића, а светске песме од разних .композитора.

Као што ве види у уџбеницима трпи се велика оскудица.

УМ]

У У. одељку извештаја изнета су наставна срества. Прво су побројани кабинети и то, за природопис (за соматологију, зоологију, ботанику, минералогију, петрографију и геологију, технологију и природописне и економске направе); за физику (из механике стамених, течних и ваздушастих тела, из науке о топлоти, из магнетизма, електрицитета, акустике и оптике); лемиски лабораторијум (хемикалије, хемиски апарати и посуђе); историско географски кабинет [ту долази карта Босне и Херцеговине (85 комада), за тим карте од Киперта, Хандкеа, Харта (Америка и Ални) оцена (Палестина), Дежардена, (Планиглоб); за тим историјске карте од Штрунера и Бретеншнајдера, од Шмита (помрачење сунца и месеца, кретање земље око сунца, кретање месеца око земље, мапа за математички земљопис, мапа за историју старога века); од Х. Сидера (очигледна подела времена), од Лемана (Јерусалим). За овим слике географске од Лемана (85 комада), 6 глобуса, телуријум и Швајзингера. слике : годишња доба (4 комада). За овим су побројана наставна средства за рачун, геометрију, науку тришћакску за ручни рад, за цртање, за појање, певање и свирање. да овим су побројана дела из школеке и дечје књижнице и то, школска књижница у 1067 свезака а 990 дела, а дечја књижница у 110 свезака и 108 дела. Најпосле побројано је све оно, што еачињава