Učitelj

852 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

а не претпостављати да су они способни расуђивати и радити. као зрели умови. Тражећи од деце да испуњавају оно, од чега. користи они још не могу сазнати, миих учимо крити, дволичити, лагати, у намери, да добију награду или избегну казне. „Са децом — вели Русо — треба се понашати према њиховом узрасту“, и тада им усадити добре особине без икаквог насиља.

Поводом васпитавања добрих навика у деце, Русо је исказао парадокс, који није остављен без сакривеног смисла: „јединствена навика коју треба развити у детета, јесте одсуство сваке навике“, које би му чиниле другу његову природу. Не треба га носити увек на једној руци, навикавати да пружа све једну, ма коју руку; он се мора научити да буде сам, без страха, како дању тако ноћу, ит, Д. ИТ. Д.

Само чим дете почне разликовати ствари, треба му их с избором показивати. Русо објашњава извршивање тога правила на овај начин: „пошто се осећаји јављају као први материјал сазнања за дете, то изазвати у њему осећаје у даном поретку, значи, припремати његову помоћ за успомену на њих, у истом том поретку“. Избор предмета који се показују детету, без сумње утиче на развиће бојажљивости или одважности његове. 'Пако, дете које и није паука целог живота видело, чува у себи антипатију према тим инсектима. Русо саветује учити децу да гледају сваке врсте ствари: лепе, ружне, одвратне и т. д., на пример: жабу, змију, рака итд. Он чак сматра као нужно одучити дете да се боји маске,. грома и т. д. А особито он обраћа пажњу на прве утиске код детета, да први звуци који допиру до слуха буду отегнути (дуги), лаки, јасни, да се често понављају, и да се речи, које њима исказују, тичу само оних предмета, које је могуће показати детету, јер га то учи и јасно говорити. Избор предмета нуждан је и ради развића органа осећања детета. Опитом, п то пипањем и виђењем, дете се научи осетити то-' плоту, хладноћу, тврдоћу, мекоту, тежину, ствари; судити о: њиховој величини, облику и другим спољним особинама. Да