Učitelj

ВАСПИТАЊЕ МАЛЕ ДЕЦЕ 359

довољава све сувремене потребе, ма да није могуће одрећи да васпитани систем његов има у себи много дубоке истинитости и уметности.

Жан-Жак Русо учинио је велике услуге и женском образовању. У свом спису „Емил“, овај се знатни мислилац не само дотакао васпитања младића, него је, при изображењу Софије, будуће супруге Емила; исказао свој поглед и на женско образовање. Још раније, у спису „Нова Елојза“, он нам је преставио леп пример мајке као васпитачице, тако да је ту потпуно јасно и одређено нацртао свој идеал женског васпитања. У том питању идеје које је он исказао допринеле су корисне резултате. На основима идеја Русовљевих почела су установљавати у Европи специјалне школе за девојке, служећи и сад као прототип једне врсте садашњих женских завода. Генијални писац умео је да заинтересује педагошким радом и само женскиње. Многе су од њих ступиле чак и на земљиште педагошке литературе и добиле себи велики глас. 'Гаква је била, на пример, грофица Жанмиса — која је жи– вела крајем ХУШ века у Француској.

__ Васпитачки посао и после Русо-а, разуме се, покренут је напред, но точак таком напредном покрету дао је сам Русо својом ватреном пропагандом. Много што шта у његовом систему, после дугог уважења, показало се неостварљивим, чак његово гледиште и на особине дечје природе подвргнуто је знатним изменама, али ипак многе његове поставке постале

су аксиоме У педагогици.

С руског превео Ђ. С. Којић. учитељ.

трен —————