Učitelj

ЗАНИОНИЦИ ХУТ УЧ. СКУПШТИНЕ 118 = -________ БИ

Скупштина се одазвала са „Живели“.

Председник. На реду је тосподо, да саслушате предлог уредника нашег органа — „Учитеља“ — г. Дим. Соколовића.

Секретар чита предлог г, Соколовића, којим предлаже учитељ. скупштини да се радови штампани у „Учитељу“ од чланова главног одбора — хоноришу као и остали радови штампани у Учитељу.

Скупштина је једногласно решила да се предлог г. Соколовића прими.

Председник. На реду је господо, да саслушате одборска мишљења о пројекту нових правила Учитељског Удружења. Молим известиоца да одборско мишљење саопшти екупштини.

Известилац одбора за нова правила г. Мих. Јовић напомиње скупштини, да је и сам раније још дуго мислио о овој тачци наших правила, које говори о обезбеђењу учитељеких породица, па је на крају дошао на мисао да породицу треба колико толико осигурати, и то је своје мишлење и у одбору заступао. Ово питање вели, треба једном скинути с дневнога реда овако, како су нам нова правила дошла од стране Глав. Одбора са неким само езменама. А ако временом искуство покаже, да што није добро, онда ми смо сви ту, па ћемо према приликама и искуству што — опет заменити бољим. Јљ дакле модим скупштину да прими у начелу нова правила.

_ Скупштина је после говора г. Јовића у начелу примила нова правила Учитељског Удружења.

П,председник г. Максимовић, Господо, молим вас да саслушате сваки члан нових правила посебице. Секретар чита чл. ТизЗи екупштина, их је без дебате примила. Код 3 чл. скупштина је решила, да се прими сва примедбом одборског мишлења,

Секретар даље чита чланове: 4,5,.6,7, 8 н 9 и скупштина их је све без дебате примила. После говора г. г. Милана Смиљанића и Лазе Обрадовића скупштина је усвојила и 11 чл. по предлогу одбора за нова правила.

Секретар даље чита 12 чл. нових правила. Код овога члана г. Максимовић примећује да реч „град“ треба заменити речју „варош“

и екупштина је то усвојила заједно са изменом одбора за нова правила, <

Мзвестилац даље чита чл. 19.

Г. Чеда Тодоровић примећује да би требало тачније одредити време, до ког се дана има обновити збор. На што му је г. Мих. Сретеновић одговори, да су сад учитељи стални на својим местима и да могу лако обновити збор ако им је до тога и ако га желе.

- · Учитељ - | 49