Učitelj

47

„Све градиво у новим Рачуницама (од истих писаца изашла је из штампе и Рачуница с Геометријом и за Ш. раз. основ. школе) и Геометријским облицима изложено је методски. Са задовољством се може констатовати, да су основни методски принципи: очигледност, поступност, природаост, концентрација и саморадња са највећом тачношћу и скрупулозношћу изведени до краја, тако, да у том погледу рад г. ЊБукановића може послужити као углед. Стварање појма о бројевима, мерама, разломцима и геометријским елементима — очигледно је и свестрано. Поједине рачунске радње изводе се природно и поступно на примерима.... Усмено рачунање увек претходи писменом иу тесној су вези једно с другим. Вежбања и задаци су разноврсни и многобројни, а уз то природни, истинити, из живота; у њима је, може се рећи, ухваћено све што у обичиом животу може бити предмет рачуна, те референти потпуно усвајају мишљење пишчево: „Уџбеник за ТУ. раз. може ученику својим подацима из живота и доцније корисно послужити као ручна књига“.

Поред лепо и изврсно обрађеног градива, овај се уџбеник одликује и лепом штампом, чистим и правилним језиком без штампарских погрешака, зато најтоплије препоручујемо својим друговима, да ову књигу набаве за своје ученике. Награда за рад по том уџбенику биће пм одличан успех дечји из рачунске наставе.

бр. Стевановић.

| - Б,) КРАЋИ ПРИКАЗИ.

а) Српских и хрватских књига:

Летопис Матице Српске, књига 232. Свеска ТУ за годину 1905. Велика 80 стр. 136. Цена 1 круна. Ко се на годину претплати са 4 круне, добија 6 књига летописа, две књиге Матице Српске и 4 књиге за народ.

„Живот Д-ра Јована Суботића (автобиографија). Трећи део: "Лето. Издање Матице Српске у Новом Саду. Вел. 8' стр. 226. Цена

"2 круне. Врло занимљива и поучна књига. 7 Разговори у доколицт саставио Ђока Михајловић учитељ, од књига за народ, које издаје Матица Српска из задужбине Петра Коњевића. свеска 114. Мала 8" стр. 67. Цена само 20 потура. Врло добра и јефтина књига за земљораднички сталеж. Први корак. Приповетке и причице из народног живота, на-